Nechtěné MS v pralese. Obyvatelům Manausu turnaj v ničem neprospěje

Fotbal se stal nejpopulárnějším sportem planety i proto, že se dá okamžitě hrát kdekoli na světě. Mezinárodní fotbalová federace FIFA a brazilská vláda to vzaly doslova a chtějí dokázat, že to platí také o mistrovství světa, po letní olympiádě nejmonstróznější sportovní akci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Arena Amazonia v Manausu hostí celkem čtyři zápasy světového šampionátu

Arena Amazonia v Manausu hostí celkem čtyři zápasy světového šampionátu | Zdroj: Reuters

Jeden ze dvanácti stadionů totiž vyrostl uprostřed amazonské džungle v Manausu, kde hrozí lecjaká horečka, ale rozhodně ne ta fotbalová

Podvečerní Manaus je město, ve kterém je těžké se nadechnout, protože vzduch je stále horký a obtěžkaný vysokou vlhkostí, ale také výfukovými plyny všudypřítomných aut a těžkých náklaďáků. A přejít silnici, to je úkol, který vyžaduje ochotu riskovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Manausu natáčel reportér Jan Kaliba

Nastávajícím večerem se nesou i zvuky z četných obrazovek a reproduktorů, které lidé sledují a poslouchají přímo na ulici.

Ostatně spousta brazilské elektroniky se vyrábí právě tady, a tak je levná. To se naopak nedá říct o bělostné Areně Amazonia, těsně před šampionátem dokončeném stadionu pro 42 tisíc diváků.

„Jeden nebo dva tisíce. Víc diváků tady na fotbal obvykle nechodí. A to mluvím o velkých zápasech, třeba o derby mezi týmy Nacional Manaus a Rio Negro. Lidi tu na stadiony prostě nechodí, kluby mizerně platí, profesionální fotbal se tu nehraje,“ říká prezident Amazonského občanského institutu Hamilton Leao.

Ani Nacional, největší a v Amazonii nejlepší klub s poměrně slavnou minulostí, nehraje žádnou významnou soutěž. „Proto se ptám, k čemu nám tu bude takový stadion? Ale napadlo mě řešení. Byla by to skvělá věznice, ty tu máme hrozně přelidněné,“ pokračuje.

Prezident Amazonského občanského institutu Leao Hamilton | Foto: Jan Kaliba

Nacional před desítkami let hrával nejvyšší brazilskou soutěž, ale doby relativní fotbalové slávy už má Manaus za sebou a Arena Amazonia tu zřejmě zůstane jen jako drahý pomník světového šampionátu.

„Právě Manaus je názorný příklad toho, jak je tenhle turnaj nesmyslně předražený. Pro lepší představu si schválně spočítejte, kolik peněz stálo jedno sedadlo na stadionu, který postavili kvůli 360 minutám fotbalu,“ radí kritik FIFA a brazilské vlády, který se problematikou šampionátu dlouhodobě zabývá, univerzitní profesor Chris Gaffney.

Jde o částku skoro sedm tisíc amerických dolarů na jedno sedadlo, takže každá sekunda mistrovství světa odehraná v Areně Amazonia vyjde na víc než čtvrt milionu korun.

Vláda chce na stadionu pořádat koncerty a prestižní zápasy

Až se tu ve středu zatáhne opona za utkáním Hondurasu se Švýcarskem, bude se pro tuhle investici těžko hledat další využití. Lidé jsou tu kvůli tomu naštvaní a neukonejší je ani vládní plány pořádat v aréně koncerty nebo prestižní prvoligové zápasy týmů se sídly v Riu nebo Sao Paulu.

„Spousta lidí vám tu řekne, že mistrovství světa jim není k ničemu dobré. Oni zoufale volají po tom, že potřebují školu, nemocnici nebo prostě jenom mít pořádné bydlení,“ říká Hamilton Leao.

Tisíce lidí žijí v takzvaných palafites, což jsou domy na kůlech postavené na řece, která ale zrovna teď extrémně stoupá.

„Ještě půl metru a Rio Negro je úplně vyplaví. Už takhle jim do těch příbytků zatéká, šíří se nemoci a taky jim domů připlouvají různá zvířata jako žáby, hadi nebo aligátoři. Je to hodně špatné,“ dodává prezident Amazonského občanského institutu.

Také Hamilton Leao patří mezi skupinu, která by na rozdíl od spousty lidí jinde na světě s radostí přivítala, kdyby Ronaldo, Rooney, Balotelli a další hvězdy světového fotbalu do jejich města nikdy nepřijeli.

Jan Kaliba, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme