Jihokorejský voják zastřelil na hranici s KLDR pět svých kolegů

Jihokorejský voják zastřelil pět svých kolegů a pět dalších zranil. Stalo se to na ostře sledované hranici mezi Jižní a Severní Koreou. Oznámila to jihokorejská vláda. Okolnosti útoku zatím nejsou jasné. Nic však nenasvědčuje tomu, že by incident souvisel se Severokorejci. Podle armády je ozbrojený pachatel na útěku a vojáci po něm pátrají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jonpchjong se nachází na sporné námořní hranici mezi Severní a Jižní Koreou

Jonpchjong se nachází na sporné námořní hranici mezi Severní a Jižní Koreou | Foto: Robert Mikoláš

Podobné útoky jsou v jihokorejské armádě poměrně vzácné. V minulosti už se však už stalo, že branci v důsledku stresu stříleli na ostatní příslušníky jednotky nebo dezertovali.

Jihokorejští muži mají povinnou dvouletou vojnu. Tamní armáda má díky tomu více než 600 tisíc vojáků. Jejich úkolem je hlavně obrana před případnou agresí KLDR.

Přísně střežená hranice mezi oběma Korejemi vznikla na konci Korejské války v 50. letech. Severní a Jižní Korea jsou stále ve válce, protože tehdejší konflikt neskončil mírovou smlouvou, ale pouze dohodou o příměří.

Helena Berková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme