Inspektoři budou zjišťovat, na kolika školách se učí nové písmo Comenia Script

Nové psací písmo Comenia Script se možná rozšíří do více základních škol. V současné době je na něj proškoleno asi 1400 učitelů z tisícovky škol. Česká školní inspekce zjistí, na kolika se ale reálně učí. Takových škol může přibýt, na trhu je totiž už levnější varianta písanek. Její vydání ale doprovází spory o konkrétní podtyp písma.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Comenia script získal 1. cenu v kategorii Učebnice a didaktické pomůcky

Comenia script získal 1. cenu v kategorii Učebnice a didaktické pomůcky | Foto: Památník národního písemnictví

„Školy nám neustále volaly: ‚My bychom potřebovali písanky nevázaného písma. Neplánujete toto vydat?‘,“ to byl podle Radky Šmahelové z nakladatelství Fraus hlavní důvod, proč firma začala nabízet levnější verzi písanek.

Vychází v nich z písma Comenia Script, který odborníci chválí pro čitelnost. Pro prvňáčky ho jen lehce upravili.

„Tady nahoře jsou takové malé zobáčky, takzvané serify. Comenia Script univerzál nemá tyto serify, je podobnější tomu základnímu písmu, ale místo serifů má nastínění napojení, takže i to nevázané písmo může dítě postupně začít napojovat,“ říká Šmahelová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozšiřování písma Comenia Script na české školy natáčela reportérka Veronika Hlaváčová

S tím ale nesouhlasí autorka písma, Radana Lencová. Typ písma A se podle ní pro děti nemusí hodit.

„Má tam určité výtvarné, dá se říci zdobné prvky. To děcko se třeba na to může upnout a zbytečně to zvýrazňovat. Písmo nebude asi ani o tolik rychlejší, může být i složitější,“ říká Lencová.

Ministerstvo školství ale nakladatelství Fraus nové písanky odsouhlasilo. Písmo tak bude už brzy na trhu dostupnější a ne jen od jedné společnosti.

Rozhodnutí je na ředitelích škola a rodičů dětí. „Pokud škola používá jiné než běžně používané písmo, měla by to mít uvedené ve školním rámcovém vzdělávacím programu. Změny projednává školská rada, která je složená i ze zástupců rodičů,“ vysvětlila mluvčí ministerstva školství Klára Bílá.

Pokud se škola rozhodne pro Comenia Script, učitel musí projít kurzem. Školení už má za sebou skoro 1400 kantorů z víc než tisícovky škol.

Neznamená to ale automaticky, že se na tolika školách tenhle typ písma učí. Přesná čísla bude zjišťovat Česká školní inspekce v následujících týdnech.

Typ písma Comenia Script | Foto: Radana Lencová

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme