Na armádní akci Bahna 2014 na Rokycansku dorazilo na 50 tisíc lidí

Den pozemního vojska Bahna 2014 letos opět přilákal na padesát tisíc lidí. Jedna z nejmasovějších akcí armády pro veřejnost se ve vojenském prostoru u Strašic na Rokycansku konala už po pětadvacáté. Na programu se podílelo osm set profesionálních vojáků a tři stovky členů klubů vojenské historie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bahna 2014

Bahna 2014 | Foto: Monika Červená

Bahna 2014 zahájil průlet armádních letounů. Nad cvičištěm přeletěly stíhačky Gripen, bojové letouny Alka a transportní letadlo CASA. Následovaly salvy samohybných kanonových houfnic.

Na den pozemního vojska přijel i ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO a premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Armádní akci Bahna u Strašic na Rokycansku sledovala redaktorka Monika Zettlová

„Připravujeme teď rozpočet státu na příští rok, myslím si, že je velmi důležité, aby ministerstvo obrany mohlo v tomto rozpočtu počítat s částkou alespoň 43,5 miliardy korun, která odpovídá potřebám ministerstva obrany,“ řekl Sobotka.

Program zahájil hromadný seskok výsadkářů. Členové historických vojenských klubů připravili dvě bojové ukázky. První připomněla sto let od vzniku Československých legií, druhá sedmdesát let od zahájení karpatsko-dukelské operace.

Největším tahákem programu byla hlavní kombinovaná bojová ukázka české armády. „Poprvé v prostoru Bahna proběhla ukázka zajištění prostoru Bouda, kde naše průzkumné orgány zjistily nepřítele,“ upřesnil pplk. Petr Svoboda.

Podle něj letos poprvé vojáci změnili směr útoku. „Diváci mohli vidět útočící vojska proti sobě. To znamená, byli zabřednutí do vlastní obrany a viděli dobytí celého prostoru Bouda,“ doplnil Svoboda.

Spokojení byli i návštěvníci. „Přijeli jsme z Karlových Varů a jezdíme pravidelně. A synáčkům se to moc líbí. Mně se líbí technika, jemu to bahno,“ smál se jeden z návštěvníků.

Bahna 2014 | Foto: Monika Zettlová

Monika Červená Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme