Říčany u Prahy opráší zašlou slávu rybníka Marvánku. Ten vydá svá tajemství

Říčany u Prahy bývaly oblíbeným výletním místem už za Rakouska-Uherska. Největší slávu ale zažily v době první republiky. V létě se vyhledávaným místem staly plovárny. Jednu z nich - Jureček - město před lety obnovilo. Rybník Marvánek na to celé roky také čeká. Teď město získalo evropskou dotaci ve výši 9 milionů korun a chystá odbahnění kdysi slavného rybníka i obnovení bývalé pláže.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vypuštěný rybník Konopiště

Vypuštěný rybník Konopiště | Foto: Věra Hájková

„Rozvoj Říčan začal v době, kdy se tady postavila dráha v 70. letech 19. století, což umožnilo přísun jak zboží, tak i lidí. Doprava se tím nesmírně zrychlila. Říčany mohly nabídnout úžasné lesy a postupně dvě plovárny,“ vysvětluje historik říčanského muzea Martin Hůrka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čím byl, co je a čím bude rybník Marvánek v Říčanech, zjišťovala Alena Rokosová

Jednu v tehdy samostatných Radošovicích a druhou v Říčanech, které se později trochu posměšně říkalo plivátko. Panovala mezi nimi značná rivalita, která se ve 20. letech přeměnila v plán vytvořit velká koupaliště.

Koncem 20. let tak vznikl u Radošovic rybník, kterému se později začalo říkat Jureček. A Říčany se rozhodly obnovit rybník Marvánek. Trvalo to skoro 10 let.

„Slavnostně otevřený byl potom v roce 1937,“ vypráví Martin Hůrka a pokračuje:

„Jezdili sem lidé hlavně z hlavního města, z Prahy, ale samozřejmě chodili i místní. Známé osobnosti jako Oldřich Nový nebo později po válce básník Vítězslav Nezval jezdily na Jureček. Ale myslím, že i spousta významných osob z Prahy jezdila taky sem, na Marvánek. Byly tady kabinky, hřiště na volejbal, písčitá pláž, skokanské můstky i třeba skluzavka.“

Podle Hůrky chodily na Marvánek za první republiky stovky a v některých dnech i tisíce lidí. „Při slavnostním otevření sem mělo údajně přijít až 4 tisíce osob během jednoho dne,“ dodává Martin Hůrka.

Omšelá prvorepubliková sláva

Lidé neopustili Marvánek ani i po druhé světové válce. V 70. letech ale začala jeho sláva upadat. Poslední odbahnění město provedlo na přelomu 70. a 80. let. To další ho díky evropské dotaci čeká příští rok.

„Plánujeme na 28. září velký výlov - po mnoha desítkách let se rybník vypustí. Je to velká show pro obyvatele, protože kdo ví, co všechno se pod tou hladinou skrývá,“ říká starosta města Vladimír Kořen zvolený za Klidné město.

Že by se na dně Marvánku mohlo něco zajímavého najít, připouští i historik Martin Hůrka.

„Údajně tady kousek od rybníka spadlo za druhé světové války letadlo, tak je možné, že co se týče té války, tady někdo mohl vyhodit zbraně,“ dodává Martin Hůrka.

Co ale skutečně Marvánek, který je od 30. let oblíbeným rybníkem také místních rybářů, odhalí, bude jasné po velkém podzimním výlovu.

A.Rokosová, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme