Hřbitov svatého Václava v Jindřichově Hradci by mohl změnit majitele, církev se o něj nestará

Hřbitov svatého Václava v Jindřichově Hradci nepřipomíná historické pietní místo, ale scénu z hororu. O dvě třetiny hrobů ze čtyř set se nikdo nestará. Hřbitov pomalu zarůstá trávou, z hrobů vyrůstají stromy a některé náhrobky jsou povalené.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náhrobky na hřbitově svatého Václava v Jindřichově Hradci

Náhrobky na hřbitově svatého Václava v Jindřichově Hradci | Foto: Lucie Suchánková Hochmanová

Na hřbitově u kostela svatého Václava v Jindřichově Hradci je pochována řada významných osobností. Přesto místo, na kterém se už řadu let nepohřbívá, nikdo neudržuje.

„Na hřbitově je pochována řada osobností, které mají vztah k městu a muzeu. Je tam pohřben tvůrce slavných jesliček, kterými se město chlubí, Tomáš Krýza. Jsou tam pochováni i významní funkcionáři města,“ upozorňuje historik Muzea Jindřichohradecka František Fürbach.

Přehrát

00:00 / 00:00

O hřbitov svatého Václava se zajímala Lucie Hochmanová

„Nevím, jestli to patří městu nebo probošství. Když sem chci vzít 90leté rodiče, tak si musím prosekat cestu, abych je mohl vzít k vlastnímu hrobu,“ stěžuje si na neutěšený stav hřbitova Miroslav Urban. O rodinný hrob se stará pravidelně, je ale jeden z mála.

Historické pietní místo patří církvi, která nemá na jeho údržbu peníze. Jindřichohradecká radnice se proto začala zajímat o možnost, že by hřbitov získala pod svoji správu.

Lucie Suchánková Hochmanová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme