Fanoušci Chile potvrdili, že patří mezi nejtemperamentnější na světě

Šestiletá španělská nadvláda nad evropským a světovým fotbalem je u konce a pád králů je neobyčejně tvrdý. Španělé na mistrovství světa v Brazílii končí už po dvou zápasech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euforii fanoušků Chile bylo nutné ihned přenést domů

Euforii fanoušků Chile bylo nutné ihned přenést domů | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

V prvním schytali debakl od Nizozemska a ve druhém nestačili na hbité a nadšené Chilany.

Těm v Riu vytvořily naprosto domácí prostředí desítky tisíc vášnivých fanoušků, někteří z nich se na stadion dostali dokonce násilně a bez vstupenky. Hodinu před zápasem se na Maracaná strhla scéna jako z westernu.

Asi stovka chilských fanoušků zbořila provizorní plot nedaleko tiskového střediska, kterým se za přihlížení konsternovaných pořadatelů potomci indiánů zpoza And prohnali jako vítr a zanechali za sebou vysklené dveře a zbořenou plastovou stěnu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fanoušci nechtěli nikomu ublížit, jen dali spoustu peněz, aby se dostali do Brazílie, a pak zůstali bez lístku,“ říká Pablo Gomez z chilské televize

Nebyli ale nijak nebezpeční, jen zkrátka chtěli vidět svůj tým v akci.

„V okolí stadionu bylo pět tisíc chilských fanoušků, kteří ani na černém trhu nesehnali vstupenku, a někteří svou frustraci řešili vpádem na stadion,“ říká Pablo Gomez z chilské televize.

„Je to ostuda mistrovství a vina bezpečnostní služby, která je tu k smíchu. Tohle se ještě nestalo ani na chilské lize. Někteří novináři se báli, my Chilani ne, protože ti lidé nechtěli nikomu ublížit. Jen dali spoustu peněz, aby se dostali do Brazílie, a pak zůstali bez lístku,“ dodává Gomez o krajanech, kteří tuhle spoustu peněz vydali zbytečně.

Několik jednotlivců se možná ztratilo v davu, ale 85 Chilanů policie a bezpečnostní služba pochytaly a úřady je následně z Brazílie vykázaly. Desetitisíce Chilanů ovšem lístek sehnalo a na Maracaná to bylo znát.

Živelnost Chilanů navíc rozdmýchávalo i dění na hřišti, kde se plahočilo jedenáct bezradných obhájců titulu mistrů světa a proti nim exceloval tým hbitých a efektivních fotbalových válečníků.

Ti během prvního poločasu rozhodli o dvougólovém vítězství a jejich fanoušci na tribunách posměšně křičeli přisprostlé popěvky na účet španělských kolonizátorů.

„Nevím proč, ale myslím, že jsme nejtemperamentnější fanoušci na světě, takoví přirození. V Chile je skvělá atmosféra na každém zápase, a když hraje Chile, tak fandíme ještě víc,“ vypráví nadšeně Alejandro.

Uprostřed červeného chilského davu mi to však ani nemusí říkat, je to naprosto zřejmé. Málokterý národ by si na tribunách tak vášnivě užil sesazení králů světového fotbalu jako hrdí Chilané.

Jan Kaliba, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme