Praktikám pochybných léčitelů možná odzvonilo, v budoucnu by měli nést trestní odpovědnost

Na problematiku podvodných léčitelů upozornil Radiožurnál už před třemi týdny. Popsal tragický příběh Marcela Wimmera. Ten podlehl učení léčitelského spolku, odmítl běžnou léčbu a zemřel. Ministerstvo zdravotnictví chce, aby léčitelé za své chování nesli trestní odpovědnost. Hrůzné zážitky z alternativní léčby jim totiž hlásí desítky dalších pacientů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léčitel a hlava sdružení Slunce naděje Jiří Suchý s manželkou známí jako Jiřík a Jiťulka

Léčitel a hlava sdružení Slunce naděje Jiří Suchý s manželkou známí jako Jiřík a Jiťulka | Foto: Jan Rasch

„Lidé nám popisují neuvěřitelné věci, že se nádor dá vyhladovět a není dobré chodit k lékaři, protože ten by je nutil jíst,“ říká mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Zkušenosti lidí ukazují, že rady léčitelů mohou být někdy až životu nebezpečné. Doporučují například pití dezinfekčních prostředků nebo klystýr.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti ohledně zákona pro trestní odpovědnost léčitelů zjišťovala Markéta Chaloupská

„Ty závažné popisují, jak léčitel doporučil, že by si lidé měli dát klystýr, protože to podle šarlatána nebyla rakovina, ale červi v těle, kteří se zapouzdřili a vytvořili bulku, která jen vypadá jako nádor,“ popisuje Čechová.

Tragicky skončil i případ, na který nedávno upozornil Radiožurnál. Pětačtyřicetiletý Marcel Wimmer zemřel letos v lednu na rakovinu krve. Předtím odmítl klasickou léčbu. Věřil, že se uzdraví ve spolku, který si říká Slunce naděje. Právě tam se ale jeho stav definitivně zhoršil.

„Když jsme ho vedli dolů po těch schodech, tak už jsme ho vlastně nesli. Dole jsem ho chtěl posadit na židli, ale on mi propadl na zem. To byl de facto konec,“ vzpomíná jeho otec Jiří.

Léčitelé v Česku nejsou trestně odpovědní. To se má ale změnit. Právníci na ministerstvu zdravotnictví teď detailně analyzují, jak přesně by zákon mohl nebezpečné léčitelské praktiky postihovat.

„Až budeme mít tuto analýzu, pokusíme se vydat pokyn, jak dál postupovat nebo navrhnout změnu zákona, ukáže-li se to jako potřebné,“ uvádí mluvčí Štěpánka Čechová.

Marcel Wimmer trpěl rakovinou krve. Podlehl alternativnímu léčení Slunce naděje

Číst článek

S postihem podvodných šarlatánů souhlasí i šéf Českomoravského svazu léčitelských umění Jaromír Kolařík.

„Každý by měl být odpovědný za své jednání, teď se vyrojilo spousta léčitelů, kteří si přečtou pět knih a už si myslí, že to umí a to je nesmysl,“ myslí si.

Po změně zákona volají i lékaři. Například onkolog Pavel Klener měl ve své ordinaci desítky pacientů, kteří na doporučení léčitele odmítli západní léčbu a následně předčasně zemřeli.

„V Evropě je jediný stát, který má zákon proti šarlatánům, a tím je Norsko. V jiných zemích to není, ale problém je celosvětový.

Podle odborníků fungují v Česku stovky spolků, které lidem slibují zázračné uzdravení bez použití běžné léčby.

Anna Maňourová, Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme