K uklidnění na Ukrajině by mohl přispět oligarcha Achmetov, myslí si Zeman

K řešení situace na Ukrajině by mohlo přispět jednání mezi tamním prezidentem Petrem Porošenkem a mezi oligarchou Rinatem Achmetovem. V Hovorech z Lán to dnes řekl český prezident Miloš Zeman. Podle něj by mohl Achmetov využít vliv, který v regionu má.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident republiky Miloš Zeman v Hovorech z Lán

Prezident republiky Miloš Zeman v Hovorech z Lán | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Zeman řekl, že měl možnost s Achmetovem při své nedávné návštěvě v Doněcku asi dvě hodiny mluvit.

„Myslím si, že je to chytrý chlap a myslím si, že i prezident Porošenko má upřímný zájem na uklidnění konfliktu. A jednání těchto dvou konkrétních osobností by podle mého názoru bylo jedním z možných řešení uklidnění ukrajinského konfliktu,“ řekl český prezident.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hovory z Lán ze dne 22. června 2014. O aktuálních tématech české i světové politiky mluvil s prezidentem Milošem Zemanem moderátor Jan Pokorný

Achmetovovy podniky na východě Ukrajiny zaměstnávají až několik set tisíc lidí.

„Je to člověk, který má důvěru svých zaměstnanců, má značný vliv a pořád je lepší jednat s ním než s nějakým no-namem,“ podotkl Zeman.

Kromě toho se Zeman vyslovil také pro decentralizaci Ukrajiny. O ní by podle něj měl rozhodnout až nový ukrajinský parlament.

Zeman se v Hovorech z Lán vyjádřil také k rozhovoru, který poskytl agentuře ITAR-TASS. V něm se mimo jiné vyslovil proti sankcím vůči Rusku.

Separatisté v Doněcku představili svou armádu, jejich příznivci pochválili Zemana

Číst článek

Jeho slova dolehla i uším separatistů a jejich sympatizantů. „K České republice a vašemu prezidentovi chovám velkou úctu. Alespoň někdo vyslovil svůj vlastní názor, všichni ostatní jsou jako stádo. Bylo příjemné to uslyšet,“ chválil Zemana důchodce Valerij při shromáždění na Leninově náměstí v Doněcku.

Zeman dnes zopakoval, že nevidí k zavádění sankcí vůči Rusku žádný důvod, podotkl však také, že neměl na mysli sankce vůči lidem na černém seznamu. Na něm jsou jednotlivci i organizace, kteří mají podle USA či zemí EU podíl na rozdmýchávání konfliktu na Ukrajině.

Sankce jen v případě ruské invaze

Plošné sankce a omezení však podle Zemana sankce k ničemu nepovedou. Sám sází naopak na rozvíjení kontaktů.

„Čím více kontaktů mezi lidmi, tím lépe pro demokratizaci jakéhokoli systému. A když ten systém pomocí sankcí uzavřete do jakési izolace, tak se vytvoří mýtus obklíčené pevnosti, který je nakonec zneužit proti vám, protože za všechny vnitřní neúspěchy této pevnosti může vnější nepřítel,“ poznamenal Zeman.

Podle něj si současný výrok neprotiřečí s jeho výrokem dřívějším, že kdyby Rusové vstoupili na východ Ukrajiny, byl by pro zavedení sankcí.

„Ten první je podmíněn ruským útokem na východní Ukrajinu, což by podle mého názoru vyvolalo řetězovou reakci a ozbrojený konflikt velkého rozsahu – právě proto bylo dobré říci tato ostrá slova jako jakousi prevenci – no a druhý výrok o zbytečnosti sankcí a víz je zase podmíněn uklidněním situace na Ukrajině, to znamená zastavením tamní občanské války,“ dodal Zeman.

Český rozhlas, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme