V Brně startuje Diamond Race, sraz majitelů rychlých aut. Policie je v pohotovosti

Takřka třicítka rychlých sportovních vozů dnes vyrazí z Brna přes Ostravu do Krakova a Varšavy. Z moravské metropole se účastníci vydávají na letošní setkání nazvané Diamond Race. Jejich jízda napříč Evropou je nechvalně spojena se závodem Gumball - jízdou milionářů, která si ve své historii vyžádala i oběti na životech. V pohotovosti je proto i dopravní policie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Start nelegálního závodu Gumball 3000 v Kodani

Start nelegálního závodu Gumball 3000 v Kodani | Foto: Ota Tiefenböck

Kolik policistů bude na účastníky jízdy dohlížet, nechce policie z taktických důvodů sdělovat.

„Nicméně informace o plánované trase účastníků závodu samozřejmě máme a opatření, která jsme připravili, spočívají především ve zvýšeném dohledu na bezpečnost provozu,“ říká Josef Bocan z policejního prezidia.

„Jde i o využití autotýmů, vozidel určených pro skrytý dohled, dálničních speciálů Volkswagen Passat či Škoda Superb. Samozřejmě počítáme i s tím, že účastníci závodu nemusejí plánovanou trasu dodržet,“ doplňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O setkání Diamond Race mluvil na Radiožurnálu mluvil Josef Bocan z Policejního prezidia

V minulosti německá policie účastníky Diamond Race zadržela a nedovolila jim pokračovat v jízdě. Podle Bocana ale nechce policie dopředu takto spekulovat.

„My jsme především kontaktovali pořadatele závodu, se kterým jsme jednali a upozornili ho na to, že je nutné dodržovat pravidla silničního provozu. A on nám to přislíbil. Takže my bychom v tuto chvíli neradi spekulovali nad tím, co se teoreticky může nebo nemůže stát,“ vysvětluje.

Traduje se, že Diamod Race je, stejně jako Gumball, jedním velkým večírkem - rychlost a alkohol za volantem údajně nejsou výjimkou.

„Opatření spočívající ve zvýšeném dohledu jsou cílena především na dodržování rychlostních limitů a dechová zkouška je součástí běžné dopravní kontroly,“ konstatuje Bocan.

Opatření, která policie kvůli Diamond Race chystá, prý nebudou znamenat žádné výdaje. A stejně tak policisté nebudou chybět nikde jinde.

„Služba se předem plánuje a bude naplánována tak, abychom byli schopni pokrýt běžnou naši činnost a stejně tak dohlédnout na průběh závodu,“ uzavírá Josef Bocan.

Petr Jansa, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme