Vláda hledá způsob, jak se vyhnout žalobám kvůli ukončení druhého důchodového pilíře

Pokud se druhý pilíř zruší, stát mohou zažalovat nejen samotní střadatelé, ale také penzijní společnosti. Fondy totiž do celého systému, který běží půl druhého roku, investovaly stovky milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Ladislav Bába

Lidé si v druhém důchodovém pilíři spoří už rok a půl.

Peníze si do fondů odvádí zhruba 83 tisíc lidí. Původní odhady ale počítaly až s půl milionem klientů. Takový předpoklad se nenaplní. Nejistá budoucnost spoření, které chce Sobotkova vláda zrušit, další zájemce do penzijních společností nepřivede.

Do druhého pilíře vstoupil pan Josef před rokem. Spoření založené na principu, kdy si do fondů posílá dvě procenta z hrubé mzdy a zaměstnavatel mu přispívá tři procenta ze sociálního pojištění, se mu zalíbilo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké dopady by mohlo mít zrušení druhého pilíře důchodové reformy, zjišťovala Petra Benešová

„Samozřejmě zrušení druhého pilíře je věc, která mě rozčiluje, protože lidé, kteří se rozhodli, že se budou chovat zodpovědně a že si na stáří budou spořit, tak je jim to najednou komplikováno a do jisté míry znemožněno,“ říká rozhořčeně Josef a pokračuje:

„Pokud stát k tomu kroku přistoupí, tak budu chtít, aby ho to rozhodnutí co nejvíc bolelo. Takže počítám s tím, že se budu bránit.“

Lidé ve druhém pilíři spoří celkem zhruba osm set milionů korun. Pokud ho Sobotkova vláda nakonec zruší, neobejde se to bez následků.

„Myslím, že to bude poměrně podstatný zásah do plánů lidí, které měli se svým spořením ve druhém pilíři třeba dvacet třicet čtyřicet let dopředu,“ říká Vladimír Bezděk, generální ředitel Penzijní společnost České pojišťovny a prezident Asociace penzijní společností, a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Asociace penzijních společností Vladimír Bezděk byl hostem Ranního interview Radiožurnálu

„A touto optikou se obávám, že bude velmi těžké, možná až nemožné najít takový způsob zrušení druhého pilíře, který by zcela vyloučil riziko, že někteří klienti budou třeba stát žalovat.“

Stejně tak je možné, že kompenzace budou po státu požadovat i samotné fondy.

„Se vznikem druhého pilíře, úpravou všech systémů, přípravou na to a tak dál jsme měli samozřejmě spojené náklady. A ty náklady za sektor jako celek jsou někde mezi 400 a 500 miliony korun. Lehce větší polovina tohoto čísla souvisí se třetím pilířem a jeho změnami,“ varuje Vladimír Bezděk a shrnuje:

„Je to samozřejmě v jistém slova smyslu zmařená investice a bude na každé jedné penzijní společnosti z těch šesti, aby si posoudila, zda a pokud ano, tak jaké další kroky z toho vyvodí."

Například Allianz Penzijní společnost má ve druhém pilíři deset tisíc lidí, pro které spravuje 65 milionů korun. Původně ale očekávala desetkrát více klientů. Náklady nejsou malé.

„Investované prostředky nám v podstatě nikdo nevrátí, jestliže se systém jako takový zavře. Případná arbitráž je jedna z metod, jak se může soukromý investor domáhat ztrát, které mu stát způsobil. Co mohu říct za Allinaz Penzijní společnost, tak budeme vystupovat tak, aby se našlo nějaké řekněme kulantní řešení,“ říká předseda představenstva Jakub Strnad.

Přelít nebo vrátit

Pokud se druhý pilíř zruší, podle fondů by se peníze měly buď přelít do třetího pilíře penzijního připojištění, nebo vrátit v hotovosti lidem. Záležet bude na plánu vlády.

„Slyším často názor, že by se ty peníze měly poslat částečně státu, respektive České správě sociálního zabezpečení, částečně možná převést do třetího pilíře. Ale to by mělo být čistě na rozhodnutí klienta, protože veškeré peníze, které má u penzijní společnosti, jsou jeho osobní, jeho vlastní peníze,“ vysvětluje Pavel Racocha, předseda představenstva KB Penzijní společnosti, která spravuje 180 milionů korun pro 14 tisíc klientů.

Důchodová komise teď hledá způsoby, jak ukončit druhý pilíř. Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD věří, že první varianty budou známy už brzy.

Reklamní kampaň k 2. pilíři důchodové reformy | Foto: Marián Vojtek

„Očekáváme, že ještě v létě by nám tato komise měla doporučit, jakou cestou k tomu dojdeme tak, abychom se vyvarovali všech možných rizik,“ dodává Bohuslav Sobotka.

Tedy aby se stát vyhnul případným žalobám. K ukončení druhého pilíře, který zavedla Nečasova vláda, se Sobotkův kabinet zavázal v koaliční smlouvě a ve svém programu. Šéf ANO a ministr financí Andrej Babiš ale nedávno připustil, že rušení byla chyba.

S krokem nesouhlasí ani pravicová opozice. Prosadit konec druhého pilíře tak může být pro vládu ještě problematické.

Petra Benešová, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme