Nejčastější je plastická operace očních víček, tvarování těla přestává být tabu

Obliba plastických operací v České republice roste. Mezi nejčastější zákroky u žen patří zvětšení prsou a operace očních víček, na třetím místě je liposukce. Estetické úpravě se ale nevyhýbají ani muži, přitom ještě před několika lety byl jejich zájem prakticky nulový. Nejoblíbenější je u nich úprava očních víček, liposukce nebo zvětšení prsních svalů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

plastická chirurgie

plastická chirurgie | Foto: licence Public Domain (eng), Joshua Valcarcel

Na klinikách plastických chirurgů přibývá i počet lidí v seniorském věku. Mezi nejčastějšími zákroky, které podstupují, je facelifting, neboli vytažení kůže v obličeji, napnutí kůže pod bradou nebo operace očních víček.

Tu podstoupila i paní Jitka Krausová. Nechala si odstranit tukové polštářky i nadbytečnou a povislou kůži. „Pořád jsem měla unavené oči, tlačilo mi to na řasy. Byla jsem spokojená už po operaci, ten pocit, kdy jsem se podívala pod náplasti, byl úžasný,“ říká.

A právě operace očních víček patří podle plastického chirurga Jiřího Ferry mezi nejoblíbenější. I proto, že se klienti vzhledově cítí o deset let mladší a také se zbaví únavy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Za ženami po plastických operacích vyrazila Eva Malá

„Pokud na horním očním víčku máte dvakrát tolik kůže, kolik je potřeba k tomu, abyste dobře viděla, tak ji samozřejmě musíte držet nahoře a potom jste unavená. Dá se to ošvindlovat tím, že zvednete obočí, ale pak vás bude bolet hlava,“ přibližuje celý problém.

Několik plastických operací má za sebou i paní Lenka Turková. Naposledy si nechávala zvětšit prsa. A přiznává, že rodina s jejím rozhodnutím nejdříve nesouhlasila.

„Měla jsem po dvou dětech a nic mi tam nezůstalo. A abych si připadala jako žena, tak jsem šla na operaci prsou. Moji rodiče mi to rozmlouvali, dokud nečetli zprávu od doktora, kde bylo, že mám velikost nula,“ vysvětluje. Teď má takzvaně trojky. S výsledkem operace je velmi spokojená, ale přiznává, že hojení bolelo.

Spíše změníte manžela, než prsa

„Mám to aplikované pod sval, protože jsem hodně hubená. Takže mi museli odtrhnout sval. Trvalo asi deset dní, než jsem byla použitelná.“

Ne každý pacient je ale pro operaci vhodný. „Pokud přijde pacientka, která má pěkná prsa přiměřené velikosti, s tím, že by si přála pětky, šestky, protože to viděla v televizi a líbí se to manželovi, tak na to jí vždycky odpovím, že manžela může vyměnit, ale ta prsa jí zůstanou nadosmrti a budete mít problémy. Je určité procento pacientek, které odrazujeme a některé i odmítneme,“ dodává Ferry.

Paní Lenka má za sebou i další plastické operace, například plastiku nosu, nebo přišívané uši. Paní Jitka se připravuje na liposukci, nebo modelaci prsou. Je zřejmé, že plastické operace přestávají být ve společnosti tabu. Hlavně ženy se za prodělané zákroky přestávají stydět.

Martin Charvát, Eva Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme