Jen málokteří řidiči dodržují zákaz používání mobilu u čerpacích stanic

Mobil používáme, kde můžeme. Telefonování, psaní zpráv nebo surfování na internetu se stalo každodenní součástí našeho života. Je pro nás proto téměř nepředstavitelné, že bychom se někde měli bez mobilu obejít. Zvykli jsme si vypínat hov nemocnicích nebo na palubě letadla, třeba na čerpací stanici by to ale napadlo jen málokoho.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kromě zákazu používání telefonu se na benzínkách nesmí kouřit ani manipulovat s otevřeným ohněm

Kromě zákazu používání telefonu se na benzínkách nesmí kouřit ani manipulovat s otevřeným ohněm | Foto: Matěj Skalický | Zdroj: Český rozhlas

„Nevím o tom, přijde mi to jako nesmysl,“ říká mladá žena. „Nikdy jsem o tom neslyšel, osobně mi to přijde jako hloupost,“doplňuje ji muž.

Reakce řidičů na to, že řada čerpacích stanic zakazuje používání mobilního telefonu, je výmluvná. O zákazu buď vůbec neví, nebo ho nechápou, a proto ho nedodržují.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zákazu používání mobilů u čerpacích stanic i o argumentech proti mluvil Matěj Skalický

Podle mnohých by ovšem používání telefonu v blízkosti výdejních stojanů mohlo způsobit vznícení unikajících výparů. A tak ho čerpačky preventivně zakazují.

„Existuje nařízení vlády č. 406/2004 Sb., které nařizuje provozovateli, aby zpracoval dokumentaci o ochraně před výbuchem. Tím, že vytvoří ten zákaz, tak riziko iniciace mobilním telefonem eliminuje,“ vysvětluje Zdeněk Stejskal z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu.

Podle něj má zákaz smysl. Na ruku mu jdou i případy požárů benzinek zdokumentované na internetu. Jednomu řidiči vyzvánějící telefon v kapse po vznícení údajně popálil stehno.

Hůře dopadl jiný, který se podle varovné zprávy vážně popálil v obličeji po té, co zvedl příchozí hovor zrovna v momentě, kdy tankoval.

Experti mají pochybnosti

Podle Pavla Kudrny z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy jsou to ale jen vymyšlené městské mýty.

Nezpochybňuje sice, že u výdejních stojanů pump opravdu vzniká výbušná koncentrace nashromážděných výparů. Mobil však pro jejich vznícení nepředstavuje žádné riziko.

„Mobilní telefon v tomto případě nepřipadá v úvahu. Rádiová energie, kterou vysílá, je malá na to, aby z ní něco vzniklo. Jiná věc je manipulace s baterií, kde už nějaký proud je, ale opět - je velmi malý,“ vysvětluje Kudrna s tím, že když rozvody v autě pracují s třikrát větším napětím než běžný mobilní telefon, hrozba požáru zrovna od mobilu prakticky neexistuje.

Mnohem snadněji může požár na čerpací stanici způsobit výboj statické elektřiny nebo hořící cigareta.

I přesto by měl mobilní telefon při tankování zůstat raději mimo váš dosah. Je totiž dokázané, že velmi lehce odvádí pozornost.

A takový řidič odjíždějící s tankovací pistolí stále v nádrži, je postrachem každého pumpaře.

Tankování pohonných hmot | Foto: Khalil Baalbaki

Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme