Od roku 2017 přibude v autech eCall, systém po nehodě sám zavolá na tísňovou linku

Zavedení bezpečnostního systému eCall schválili v Bruselu ministři zemí Evropské unie. V případě autonehody odešle eCall na tísňovou linku potřebné údaje o vozidle a jeho lokalizaci. Výrobci budou muset systém umístit do všech nových aut od roku 2017.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Auta jezdí kvůli oprave mostu objížďkou po silnici třetí třídy

Auta jezdí kvůli oprave mostu objížďkou po silnici třetí třídy | Foto: Zdeněk Trnka

Od roku 2017 budou muset výrobci povinně montovat do všech nových vozů bezpečnostní systém zvaný eCall. V případě dopravní nehody systém automaticky kontaktuje záchranné složky.

Přestože bude člověk v bezvědomí, odešle eCall dispečerům na tísňové lince 112 polohu vozidla, čas nehody, směr jízdy a další potřebné údaje. Podle odhadů by měl systém zachránit ročně asi 2500 lidských životů.

Řidič také bude moci sám stisknout tlačítko eCall například v momentě, kdy se stane svědkem dopravní nehody.

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Bärtla si navíc myslí, že opatření pravděpodobně nijak výrazně nezmění cenu aut.

„Takový realistický odhad je zhruba dva tisíce korun na jedno vozidlo. Dá se předpokládat, že zákazníci to možná v konečné ceně vozidla vůbec nepoznají,“ dodává Bärtl.

Ondřej Houska, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme