Utíkali z NDR do SRN přes Prahu. Snímky z léta 1989 opustily archiv

V archivech německé ambasády v Praze se objevily dosud nezveřejněné fotografie, které zachycují dramatické okamžiky z léta roku 1989. Na německém velvyslanectví, v zahradě i v samotném Lobkovickém paláci se tehdy skrývaly tisíce východoněmeckých uprchlíků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před ambasádou ve Vlašské ulici. Veřejná bezpečnost se ztrácí mezi uprchlíky.

Před ambasádou ve Vlašské ulici. Veřejná bezpečnost se ztrácí mezi uprchlíky. | Foto: Adolf Brüggemann

Snímky nafotil Adolf Brüggemann, tehdejší vojenský atašé na západoněmecké ambasádě v Praze.

Nyní žije v Berlíně, ale jeho byt dosud nese stopy jeho pětileté pražské mise. Obrazy připomínají město v srdci Evropy, kam s rodinou v roce 1988 přišel.

Krabice na stole vydává svá tajemství: sto až dvě stě fotografií z napjaté doby léta 1989, kdy se východoněmečtí občané rozhodli emigrovat do západního Německa právě přes jeho ambasádu v Praze.

Plukovník ve výslužbě Adolf Brüggemann fotil nejen lidi, ale chtěl zdokumentovat i těžké podmínky, ve kterých museli uprchlíci během několika měsíců na půdě velvyslanectví přebývat.

Přehrát

00:00 / 00:00

S bývalým vojenským atašé Adolfem Brüggemann rozmlouval nad snímky z léta 1989 Pavel Polák

Jeho nejoblíbenějším snímkem je obrázek zachycující lidskou masu uprchlíků na dvoře Lobkovického paláce.

Lidé zde čekají na otevření brány a nastoupení do autobusů, které je mají odvézt na libeňské nádraží.

Zde je připraven vlak do západního Německa, vstříc svobodě. Snímek byl pořízen 30. září roku 1989.

K této fotografii se někdejší vojenský atašé Adolf Brüggemann často vrací. „Je to první vlna uprchlíků, kteří směli vycestovat na Západ. Čekají, až se otevře brána ambasády," popisuje. | Foto: Adolf Brüggemann

Nejen tento snímek, ale i mnoho dalších, které vyfotil tehdejší vojenský atašé Adolf Brüggemann v roce 1989 a které dosud nebyly publikovány, nabízí naše fotogalerie. Unikátní fotografie budou k vidění pak i zítra, kdy se německá ambasáda otevře pro veřejnost.

Atmosféra dramatického léta 1989 | Foto: Adolf Brüggemann

Pavel Polák, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme