Začátek letní sezony ve Vysokých Tatrách komplikují následky větrné kalamity

V Tatranském národním parku skončila tradiční zimní uzávěra vysokohorských cest. Začátek letní sezony ale zkomplikovala květnová větrná kalamita. Některé stezky zůstávají kvůli popadaným stromům úplně neprůchodné. Někde je pohyb turistů omezený. Turistům se tak vyplatí ověřit si aktuální stav.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Okolí Vyšných Hágů, kde byla květnová kalamita nejhorší

Okolí Vyšných Hágů, kde byla květnová kalamita nejhorší | Foto: Vojtěch Berger

Mosty v Žiarské dolině jsou už opravené, měsíc po kalamitě se o to postaral chatař ze žiarské chaty Miro Dzuroška.

„Tamhle u třetího mostu jsme navezli 120 tun drtě, postavili jsme nové mosty, vlastně jsme opravili úplně všechno, chata zaplaťpánbůh nedostala žádnou ránu. Takže vlastně všechno funguje dál,“ ukazuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Začátek letní sezony Tatrách komplikují následky větrné kalamity. Natáčel tam zpravodaj ČRo Vojtěch Berger.

Žiarské chaty se sice za normálních okolností zimní uzávěra vysokohorských cest netýká, přístupná je celoročně. Teď ale v údolí vichřice pokosila spoustu stromů, které se budou jen pomalu odklízet. Turisté proto smějí na cestu bez omezení jen o víkendech.

„Vše je zrekonstruovaná, ale největší problém je v tom, že se návštěvnost nebude moci rozvinout do takové podoby, jako v předešlých letech. Protože je tady ta těžba,“ upozorňuje Dzuroška.

V pracovní dny je vstup do Žiarské doliny po hlavní cestě možný jen až po 17. hodině, když ztichne dřevařská technika. Ne všichni to ale respektují.

„Viděl jsem dole ceduli zákaz vstupu. Byla sice jen ve slovenštině, ale pochopil jsem smysl. No a co, šel jsem přece po cestě, ne?,“ říká německý turista, který se kochá pohledem ze Žiarské chaty už brzo odpoledne.

Okolí Vyšných Hágů, kde byla květnová kalamita nejhorší | Foto: Vojtěch Berger

Letos v listopadu to bude deset let, co Tatry zasáhla ničivá vichřice, která úplně změnila tvář hor. Ta druhá, z letošního května jenom dokončila to, co první vichr nestihnul. Turisté si ale zvykají rychle.

„Je to k pláči, když člověk projíždí tou krajinou a vidí ty stromy, tu kalamitu. Ale jinak atmosféra je tady pořáda taková … Jsou to Vysoké Tatry, je to pěkné,“ říká česká turistka.

Lesníci se sice snažili do začátku letní sezony zprůchodnit všechny stezky, ale nestihli to.

Žiarská dolina ve Vysokých Tatrách po květnové kalamitě | Foto: Vojtěch Berger

„Příkladem je oblast Sivého vrchu a sedlo Pálenica od Zuberce. Tam je velký problém, který bude trvat i celé léto. Komplikace jsou i s chodníky zejména v liptovských dolinách,“ přiznává Marián Šturcel ze Státních lesů Tatranského národního parku.

Aktuální informace o přístupnosti turistických stezek najdou zájemci na www.lesytanap.sk

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme