Brazilská ekonomika díky šampionátu naroste o jeden český státní rozpočet

Nejdražší fotbalový šampionát v historii, kterým teď naplno žije celá Brazílie, ovlivní život v této zemi na mnoho let. Poradenská společnsot EY zveřejnila studii, podle které brazilská ekonomika díky fotbalovému mistrovství světa naroste o jeden český státní rozpočet navíc. V přepočtu to znamená víc než 1 bilion korun. Výdaje byly podle studie zhruba 320 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brazilci sledují zápas své fotbalové reprezentace

Brazilci sledují zápas své fotbalové reprezentace | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Výdaje zahraničních návštěvníků, kteří v souvislosti se šampionátem přijedou do Brazílie, se odhadují na víc než 50 miliard korun. To je ale jen malá část příjmů, které šampionát vytvoří.

Z podobných velkých akcí tradičně těží hlavně stavební firmy, služby, cestovní ruch. Příjmy spojené se zvýšeným turistickým ruchem přesáhnou 19 miliard korun.

Z podobných velkých akcí tradičně těží hlavně stavební firmy, služby, cestovní ruch.

Přímé investice se nejvíce projevují v infrastruktuře, nejde jen o nové nebo rekonstruované stadiony, Brazílie má díky šampionátu stovky kilometrů nových dálnic, rozšířila se kapacita letišť.

Přínos i pro chudé

Ekonomický přínos fotbalového mistrovství pocítí i spousta nejchudších Brazilců, kteří proti obrovským nákladům na šampionát, často jistě zbytečným, protestovali.

Výstavba infrastruktury totiž přinesla řadu nových pracovních míst, což výrazně zvýšilo koupěschopnost brazilských domácností.

Ze studie vyplývá, že přestože rizika spojená s organizací šampionátu nejsou malá, bude Brazílie z této akce profitovat dlouhodobě. Navíc Brazílie má před sebou olympijské hry, takže boom spojený s velkou sportovní akcí by měl pokračovat.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme