Sněmovna nejspíš schválí vyšší výkupní cenu půdy pro dálnice

Výkupní ceny za pozemky pod stavbami dálnic budou zřejmě vyšší. Sněmovna propustila do závěrečného schvalování příslušnou novelu zákona. Podle té by vlastníci lesní a zemědělské půdy mohli při rychlém prodeji dostat až patnácti násobek obvyklé ceny. To se nelíbí pravicové opozici, podmínky pro vyplácení bonusu prý nejsou průhledné a umožní korupci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Osice - dálnice D11

Osice - dálnice D11 | Foto: Martin Karlík

Podle ministra dopravy za hnutí ANO Antonína Prachaře je to právě naopak.

„Podstatné je, že naprosto jasně a transparentně vymezuje způsob, jak se budou zvedat a upravovat bonusy v čase, a jakým způsobem a na základě jakých hodnotících kritérií. To je to, abychom nedělali další kastu lidí a vykupovali pozemky v každém roce za něco jiného,“ říká.

Cena půdy bude záviset na rychlosti, se kterou ji vlastník státu prodá.

„Je přesně stanovený harmonogram. Například v okamžiku, kdy prodávám do 30 dnů od podání výzvy, mohu inkasovat osminásobek. V okamžiku, kdy se čas natahuje, tak samozřejmě inkasuji méně,“ doplňuje Antonín Prachař.

Pravicové opozici se změna nelíbí. ODS chce za pozemky buď cenu v místě obvyklou, nebo maximálně její osminásobek. Proč, vysvětlil šéf poslanců ODS- exministr dopravy Zbyněk Stanjura.

„Návrh zákona dává pravomoc jednak ředitelům a úředníkům ŘSD a jednak samotnému ministru dopravy, aby rozhodovali o tom, jakou cenu za pozemek stát zaplatí,“ popisuje.

„Naše návrhy jsou prostě lepší, ta pravidla jsou jasná, jednoduchá. Pokud to sněmovna přijme, bude každý vlastník vědět, kolik za pozemek může dostat a nebude to na libovůli a osobním rozhodnutí úředníků ŘSD nebo ministra dopravy,“ dodává Zbyněk Stanjura.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme