Španělé věří, že jejich nová královna, bývalá novinářka, zvládne svoji roli dobře

Dosavadní španělský král Juan Carlos zítra předá svou korunu svému synovi Felipemu. Jeho manželka Letizia se stane novou španělskou královnou. A to přesto, že není urozeného původu. Na vrchol španělské monarchie pronikla bývalá novinářka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Španělský korunní princ Felipe a jeho manželka princezna Letizia

Španělský korunní princ Felipe a jeho manželka princezna Letizia | Zdroj: Reuters

41letá Letizia Ortizová, která pracovala jako televizní reportérka a moderátorka, neměla začátky na španělském dvoře jednoduché. Názory na rozvedenou ženu bez urozeného původu rozdělovaly běžné Španěly i vysoce postavené pracovníky královského dvora.

Letizia pocházející ze střední vrstvy neměla nikdy nic společného s královskými zvyky, nestýkala se se sociální a finanční elitou. Zpočátku v postavení princezny trpěla, její odolnost a houževnatost nakonec obdivovali i ti, kteří vůči ní měli zprvu výhrady.

Přehrát

00:00 / 00:00

Španělsko se chystá na korunovaci nového krále. Pozornost míří i na jeho manželku Letízii, která není urozeného původu. Představila ji spolupracovnice ČRo ve Španělsku Ľubica Zlochová

Velice bystrá Letizia se navíc rychle učila i orientovala. Dnes, po 10 letech plnění královských povinností, po boku budoucího krále a se dvěma dcerami, si dokázala vybudovat vlastní agendu a věnovat se oblastem, které jsou ji nejbližší.

Má vlastní styl oblékání, vylepšila vizáž a především nezanevřela na své staré přátele z novinářských kruhů. Navštěvuje s nimi divadlo nebo koncerty alternativní hudby. Společně s manželem a jeho přáteli se také účastní různých sportovních vyžití.

Podle posledních průzkumů veřejného mínění si Španělé myslí, že Letizia obstojí v roli královny minimálně stejně dobře jako leckterá jiná dáma urozeného původu.

Mnozí vidí v jejím obyčejném původu dokonce výhodu, zejména v době, kdy španělská monarchie upadá v nemilost různých kruhů.

Španělský princ Felipe, jeho manželka Letizia a dcery Sofia a Leonor | Foto: Reuters

Ľubica Zlochová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme