V nejhlubší německé jeskyni uvízl speleolog. O jeho záchranu se snaží dvě stovky lidí

Dvě stovky záchranářů bojují na jihu Německa o záchranu života muže, který uvízl v jeskyni. Zkušený speleolog je zraněný a nachází se asi kilometr pod zemí, v nejhlubší německé jeskyni nedaleko Berchtesgadenu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranáři v Berchtesgadenu se snaží už třetí den o záchranu speleologa, který uvízl v jeskyni

Záchranáři v Berchtesgadenu se snaží už třetí den o záchranu speleologa, který uvízl v jeskyni | Zdroj: ČTK

Záchranáři se zraněného speleologa pokoušejí z jeskyně vyprostit už třetí den. Jeskyňář totiž uvízl v obtížně dostupném terénu a navíc je zraněný. Udeřil ho uvolněný kámen a podle záchranářů je zapotřebí ho vytáhnout na povrch vleže. To je však velmi obtížné.

„V této jeskyni, které říkáme šachtová, je například 180 metrů hluboký komín, který se dá překonat jen s pomocí lana. Podobně jako v horách jsou tady masivní skalní stěny. Tady je nutné zvládat i horolezecké techniky,“ řekl novinám Stuttgarter Zeitung mluvčí velitele zásahu Roman Hörfurter.

Přehrát

00:00 / 00:00

O záchraně speleologa z německé jeskyně mluvil na Radiožurnálu Petr Polák, člen speleologické záchranné služby České speleologické společnosti

Zraněnému jeskyňáři zatím záchranáři donesli lékařské vybavení, vodu a jídlo. Celá vyprošťovací akce může podle odborníků trvat ještě několik dní.

Zároveň je to však závod s časem. Sice to vypadá, že zraněný muž je stabilizovaný, v jeskyni se ale teploty pohybují jen několik stupňů nad nulou.

Kvůli složité situaci mohou být na místo povoláni i specialisté z Česka. V Brně je v pohotovosti také Petr Polák, člen záchranné služby České speleologické společnosti.

„Složitost záchranných operací závisí vždy na vyhodnocení konkrétní situace,“ říká Polák. Záleží právě na tom, zda je postižený schopen se z jeskyně dostat vlastní silou, nebo ne.

„Nejrizikovější je faktor samotné jeskyně. Například pokud obsahuje vertikální úseky neb úžiny nebo jsou tam vodní partie, což je případ právě této jeskyně. Obecně je tato akce extrémně složitá,“ upozorňuje a dodává:

„Objektivní nebezpečí v jeskyních hrozí. Není možné stoprocentně vždy nebezpečí eliminovat. Důležitá je zkušenost a vlastní vyhodnocení rizik, která mohou nastat.“

Pavel Novák, Tea Veseláková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme