V kunratickém rybníku Šeberák uhynuli při letnění ryby a vzácní mlži, majiteli hrozí pokuta

V kunratickém rybníku Šeberák se toto léto nikdo nevykoupe. Jeho majitel, firma Ogopogo, zahájila letnění rybníku a celý ho vypustila. Vody z rybníku ale ubylo víc, než bylo povoleno. Důsledkem toho uhynuli ryby i vzácní mlži.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uhynulé ryby - Tolstolobik bílý

Uhynulé ryby - Tolstolobik bílý | Foto: Jana Káninská

Firma Ogopogo chce na rybníku údajně postavit plovoucí domy. Městská část Praha Kunratice s tímto záměrem dlouhodobě nesouhlasí.

Stejně tak nesouhlasila s letněním rybníku. Hlavně proto, že vodní nádrž neměla schválený manipulační řád, podle něhož by se celý proces revitalizace Šeberáku řídil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kunratický rybník Šeberák je vypuštěný. Jeho majitel zahájil letnění.

Firma Ogopogo od začátku roku vypustila rybník třikrát.

„Měli povolené první vypouštění kvůli snížení hladiny, protože dělali výlov. Hladinu měli držet na šestině objemu rybníku, což nedodrželi. Měli vyhloubit dvě tůně pro shromáždění živočichy, chráněné škeble nechali na březích uhynout,“ říká zástupkyně starostky Kunratic Lenka Alinčová zvolená za ODS.

Úhyn škeble rybniční, která je chráněným živočišným druhem, způsobilo upuštění většího množství vody, než bylo povoleno. Proti majiteli zahájila správní řízení Česká inspekce životního prostředí.

„Inspektoři na místě nalezli čerstvě uhynulé škeble, mezi kterými byly i zvláště chráněné škeble rybniční. Dále se bude zkoumat, zda manipulace s hladinou rybníku byla v souladu s vydanou výjimkou. Za manipulaci je odpovědný vlastník rybníka, což je společnost Ogopogo,“ potvrzuje mluvčí České inspekce životního prostředí Jana Rambousková.

Podle firmy Ogopogo mohou za snížení hladiny zemědělci

Jednatel firmy Ogopogo David Adamec ale vinu za snížení hladiny vody odmítá. Tvrdí, že za nepovolený pokles hladiny můžou zemědělci v okolí Šeberáku.

„Žádali jsme vodoprávní úřad o to, aby nějak omezil odběr vody pro zemědělce, aby k této situaci nedošlo,“ tvrdí Adamec.

Ogopogo ale vodu v rybníku nevlastní, navíc zemědělci v okolí mají na její odběr legální povolení.

„Speciálně v letošním roce, kdy je nedostatek vodních zdrojů kvůli minimálním srážkám a zimě bez sněhu. Jen velmi špatný hospodář provádí v této době letnění rybníka,“ hodnotí situaci profesor Svatopluk Matula, vedoucí katedry vodních zdrojů na České zemědělské univerzitě.

„V případě, že se rybník dlouho ponechá dlouhodobě vypuštěný, tak dojde k zaklesnutí hladin podzemní vody v biokoridoru, který je na rybník návazný. U vegetace dojde k jejímu poškození,“ dodal Matula.

Za úhyn chráněných živočichů hrozí firmě Ogopogo pokuta. Správní řízení ale může trvat i několik měsíců.

Rybník Šeberák | Foto: Český rozhlas

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme