Žena jako svářeč? V jedné trutnovské firmě je jich dokonce pět, možná přibude další

Ženy a muži mohou až na výjimky dané zákonem vykonávat stejné povolání. Přesto existují profese, kterým se věnují převážně muži. Věci se ale mění, ženy se objevují i v takovém oboru jako je sváření.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svařování

Svařování | Foto: Jan Rosenauer

Blanka Kyselová do trutnovské firmy Kasper nastoupila už před šesti lety a dnes tak patří k několika málo ženám, které pracují jako svářečky.

„Já jsem vyučená obráběčka kovů, takže mezi chlapy už jsem dělala. Nebylo to pro mě nic jiného, naopak jsem se těšila,“ říká.

Svého rozhodnutí nelituje. Ještě se jí prý nestalo, že by jí některý z kolegů svářečů odmítl poradit nebo pomoct. Sama by si je ale zkritizovat netroufla.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ženách-svářečkách natáčel reportér Václav Plecháček

Další trutnovskou svářečkou je Kateřina Valentová. Do firmy přišla teprve nedávno, díky rekvalifikačnímu kurzu, který ji zprostředkoval úřad práce.

„Bála jsem se, že mě nepřijmou. Že si budou myslet, že to beru na lehkou váhu,“ vzpomíná.

Právě v Trutnově je v současnosti možná nejvyšší procento žen svářeček ze všech firem v ČR. Mezi čtyřiadevadesáti muži jich pracuje pět.

S myšlenkou oživit ryze mužský kolektiv přišel podle personální manažerky Dagmar Papíkové majitel firmy. Ten se přitom inspiroval zkušenostmi ze zahraničí.

„Jsou přínosem a zpestřením pro mužský kolektiv. Určitě bych to doporučovala zkusit i jiným firmám,“ říká.

Potvrzuje to i vedoucí provozu Martin Čížek. Ten si dokonce myslí, že ženy - svářečky mohou být lepší než muži.

„Jsou pečlivější. Ke sváření se hodí, protože je potřeba pracovat s materiálem a ty to mají v rukou,“ uvádí.

Přidává i další důvod proč přijímat ženy do ryze mužského kolektivu. „Od té doby, co jsou tu i ženy, chlapi spolu tolik nesoupeří. Jsem rád, že tady jsou,“ dodává.

A také proto má za sebou vstupní pohovory v trutnovské společnosti další potenciální svářečka.

Svářečka v loděnicích, Tyneside 1943 | Foto: Imperial War Museum

Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme