Ústečtí krajští záchranáři mají nové operační středisko

Záchranná služba Ústeckého kraje má nové operační středisko. Díky modernímu vybavení budou mít operátoři lepší zázemí pro vyřizování tísňových volání. Za rok jich přijmou na 170 tisíc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vedoucí operačního střediska krajské Záchranné zdravotnické služby v Ústí nad Labem Pavel Šebesta

Vedoucí operačního střediska krajské Záchranné zdravotnické služby v Ústí nad Labem Pavel Šebesta | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

„Bude obrovská změna k lepšímu, je tady lepší akustika, tak se nebudeme navzájem rušit, což je super. A vejde se sem víc lidí. I kdyby se něco stalo, nějaké hromadné poškození zdraví. A i lidi, když přijdou z domova, tak si mají kam sednout. Takže se těšíme hodně,“ říká operátorka ústecké krajské záchranky Anna Lálová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nové operační středisko ulehčí záchranářům v Ústí nad Labem práci

V novém operačním středisku, za víc než 60 milionů korun, je místo pro 12 operátorů. Osm stolů bude obsazeno stále. Zbytek bude fungovat jako rezerva. Ročně vyřídí dispečeři zhruba 170 tísňových volání.

„Průměrně nám volají asi 15 krát za minutu,“ říká náměstek ředitele krajské záchranné služby Petr Bureš.

Celkem mají k dispozici 4 monitory. Jeden s databází výjezdů, jeden s mapou, další na telefonní přístroj. „Skrz mobilní signál lze zjistit, kde se daný člověk nachází, ale tyto údaje poskytuje operátor, takže jsou různě přesné.“

Operátorka krajské záchranky v Ústí nad Labem Anna Lálová se do nového střediska těší | Foto: Gabriela Hauptvogelová

Na čtvrtém monitoru je dispečerský program. „Pokud přijde tísňové volání na linku 112 a pokud ho operátoři nepřijmou. Vyhodnotí program, že je pro zdravotnickou službu, pošle nám datovou větu, ve které jsou veškeré údaje, které potřebujeme,“ dodává mluvčí krajské záchranné služby Pavel Šebesta.

Tísňová linka 112 a hasičské operační středisko jsou po moderním operačním středisku policie a nově otevřeném centru záchranné služby, posledním místem, které čeká modernizace. Ta by měla být hotová do konce tohoto roku.

Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme