Vakcína proti borelióze by mohla katapultovat Biovetu mezi farmaceutickou špičku

Česká vakcína proti borelióze by mohla přinést výrobci velké zisky. Ivanovická Bioveta chce už příští rok stavět novou halu, kde by vakcíny vyráběla. Vyvážet by je mohla do celého světa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Očkování (ilustrační foto)

Očkování (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Od vývoje léků nebo vakcíny vede obvykle k výrobě dlouhá cesta.

Nová vakcína už dokázala vytvořit protilátky u psů. Další práce směřuje k přípravě a výrobě vakcíny pro použití v humánní medicíně. Ryze vědecká fáze projektu v podstatě skončila.

Vědci využívali peníze od Technologické agentury, to bylo asi 23 milionů korun od státu, a další fáze vývoje už je v režii Biovety, která má monopolní licenci na výrobu vakcíny. Firmě by vakcína mohla výhledově přinést zvýšení odbytu o řádově stovky milionů korun ročně a dostat ji mezi špičkové farmaceutické firmy. Měla by tedy být velmi lukrativní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se firma Bioveta chystá na monopolní výrobu a prodej vakcíny proti borelióze, zjišťoval Jaroslav Skalický

„Působí na borelie, které jsou v jakémkoli stádiu – buď v klíštěti, nebo v těle člověka. To znamená, ona vždycky ty borelie nějakým způsobem postihne. V tom je naprosto výjimečná. Veterinární výroba by měla být zahájena zhruba za 4 až 5 let, humánní výroba zhruba za 5 až 6 roků,“ potvrzuje Vladimír Vrzal z Biovety.

I když ještě zbývá spousta zkoušek a testů, chystá už Bioveta stavbu haly, kde by se látka měla vyrábět. Stavět se má od příštího roku a Bioveta do ní chce investovat z vlastních prostředků.

„Neuvažujeme s žádnou zahraniční investicí. Myslíme si, že jsme schopni toto investovat sami, i když samozřejmě je to na samé hraně únosnosti, samozřejmě by tam byly potřeba nějaké bankovní úvěry. Ale myslíme, že to bude z vlastních zdrojů, protože obrat Biovety bude za letošní rok přesahovat miliardu korun,“ dodává Vladimír Vrzal.

Čeští vědci nejsou ve světě jediní, kteří se snaží vakcínu proti borelióze vyvinout. Podle Vladimíra Vrazala je ale projekt tak dobře rozjetý, že by Bioveta mohla vyrábět skutečně jedinou vakcínu na světě.

Boreliozu přenášejí klíšťata. V Česku se ročně objevuje od tří do pěti tisíc nových případů. Pokud lékaři infekci včas neodhalí, může mít i vážné následky. Na vývoji vakcíny se podíleli odborníci z Olomouce, Brna a Prahy a firma Bioveta z Ivanovic na Hané. Ve světě už jsou běžně dostupné očkovací látky pro zvířata, jednu vyrábí i Bioveta. Pro lidi ale žádná látka zatím neexistuje.

Jaroslav Skalický, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme