Hasiči z Hlučína na Opavsku se vrátili ze Srbska. Pomáhali tam likvidovat škody po záplavách

Čeští hasiči jsou po dlouhých dnech těžké práce v zaplaveném Srbsku zpátky doma. Pomáhali odvrátit kolaps elektrárny, odčerpali asi 600 milionů litrů vody ze zatopených oblastí, ale také rozdávali místním lidem vlastní zásoby jídla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zničený dům po záplavách v Srbsku

Zničený dům po záplavách v Srbsku | Zdroj: Reuters

„Bylo tam liduprázdno, zaplavené domy, nešel proud ani voda. Byly to hrozné podmínky,“ popisuje hasič Kamil Rádek.

S kolegy a za pomoci obřího čerpadla se hned po příjezdu dali do práce.

„Když jsme s tímhle čerpadlem přijeli, vůbec netušili, co vlastně dovezeme. Pak jsme to spustili. Když viděli, jak klesá ta voda, chodili za námi, plácali nás po zádech. Byli opravdu nadšení,“ dodává Rádek.

Čeští hasiči se snažili pomáhat i jinak, v zatopených oblastech totiž měli lidé podle vedoucího hasičského týmu Martina Oravecze i nouzi o potraviny.

Přehrát

00:00 / 00:00

S hlučínskými hasiči mluvila o jejich pomoci reportérka Iva Havlíčková

„Potřebným jsme rozdávali další jídla, protože jsme se s kluky uskromnili. Takhle jsme pomáhali místním,“ vypráví vedoucí týmu hasičů Martin Oravecz.

„Zvládá se to těžko. Kdo to nikdy nezažil, nebyl v té situaci, nemůže vědět, jaké to je. Ale myslím si, že ti lidé jsou snaživí a pomalu se tam život bude vracet zpátky,“ domnívá se Oravecz.

21letý Michael Bogocz byl na podobné misi poprvé. I on se brodil zapáchající vodou a tahal těžké hadice.

„Tím, že jsme se střídali po čtyřech, vyspali jsme se celkem dobře. Hlavně tam byla strašná vedra, někteří se dokonce spálili," říká Bogocz.

Před hasiči z Hlučína, kteří jsou zpátky v Česku jen několik hodin, teď stojí úkol vyčistit techniku a připravit ji pro další akci.

Katastrofální povodně v Srbsku a Bosně a Hercegovině mají na svědomí přes čtyři desítky lidských životů a mnoho uhynulých zvířat.

Povodně v Srbsku, Bosně a Hercegovině | Foto: Český rozhlas

Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme