Kvůli stavbě OC chce Sbor dobrovolných občanů v Náchodě referendum

V Náchodě sbírají členové Sboru dobrovolných občanů podpisy pod další petici. Pokud jich zajistí zhruba 2000, chtějí vypsání referenda. Důvodem je plánovaná stavba obchodního centra na pozemcích bývalé textilní továrny TEPNA.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Veselovský a Starosta Náchoda Jan Birke

Martin Veselovský a Starosta Náchoda Jan Birke | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Sbor dobrovolných občanů bude v referendu žádat dvě zásadní věci.

„Aby město při územním řízení trvalo na tom, že budoucí zástavba bude mít městský charakter,“ shrnuje jednu z nich člen sboru Michal Kudrnáč.

Aktivisté jsou přesvědčeni, že stavba obchodního centra odporuje územnímu plánu Náchoda. Územní řízení zahájil stavební úřad minulý týden. Město ho, podle starosty Jana Birke z ČSSD, ovlivňovat nesmí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kvůli stavbě OC chce Sbor dobrovolných občanů v Náchodě referendum

„Slučování samosprávy a státní správy prostě nejde. Takže já vůbec nebudu posuzovat, jestli to v územním plánu je nebo není. Prostě je mi to líto. Jakékoliv vměšování starosty města do orgánu státní správy je dokonce judikátem vrchního soudu v Brně označeno ovlivňováním státní správy,“ vysvětlil starosta Náchoda Jan Birke.

Město může podávat námitky a připomínky. Žádné relevantní ale prý nemá. Další postup bude zvažovat až po rozhodnutí stavebního úřadu.

Pozemek má asi 25 tisíc metrů čtverečních. Náchodská radnice ho může koupit. Každý metr za 2800 korun.

V dubnu Rada města uložila vypracovat analýzu pro možný nákup 5 tisíc metrů. Koupě pozemku je dalším požadavkem petice a referenda.

„V případě zájmu majitele společnosti JTH Holding o prodej pozemků tak, aby město bylo zavázáno ke koupi, samozřejmě za rozumnou cenu,“ říká Michal Kudrnáč

Radnice je ochotna za pozemky zaplatit 50% navrhované ceny

Dobrovolní občané navrhují, aby cenu spočítal nezávislý odhadce. Město už ale se společností JTH Holding o snížení ceny jedná měsíc a půl. Cena 2800 korun za metr odporuje zákonu o obcích.

„Dali jsme jim cenu, která se bude pohybovat maximálně do výšky 50% současné nabídky. To znamená okolo 1400 korun za metr. To je cena obvyklá v místě a čase. Pokud mám informace, investor danou nabídku zvažuje,“ upřesňuje starosta Jan Birke.

To se týká té části pozemku, o které uvažuje náchodská Rada. Pokud by jeho majitel souhlasil s poloviční cenou na všech 25 tisíc metrů čtverečních, vedení města by je chtělo koupit také.

Referendum by aktivisté rádi spojili s podzimními komunálními volbami. Zároveň ale pochybují, že stihnou podpisy nasbírat včas.

Kristýna Štanderová, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme