Rychlejší zvyšování důchodového věku není podle Babiše třeba, kolegy z EU nepřesvědčil

Česku se nelíbí doporučení Evropské komise (EK), aby rychleji zvyšovalo věk pro odchod do důchodu. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se na dnešní schůzce ministrů v Lucemburku pokusil vyjednat, aby ho EK stáhla. Se svými argumenty však kolegy z ostatních států EU, které doporučení Evropské komise schvalují, nepřesvědčil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důchodci (ilustrační foto)

Důchodci (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Evropská komise tvrdí, že českému důchodovému systému docházejí peníze. Kvůli stárnutí populace prý není udržitelný a potřebuje změny. Komise proto doporučuje, aby Česko rychleji zvyšovalo důchodový věk, aby systém nezkrachoval.

Evropská komise dává podobná doporučení každé zemi a česká vláda se řadou jiných už řídí, zrovna tohle se však České republice nelíbí. Vláda přiznává, že důchodový systém je problematický, rychlejší zvyšování věku pro odchod do důchodu, však podle ní není politicky průchodné.

Přehrát

00:00 / 00:00

O jednání ministrů v Lucemburku informoval zpravodaj ČRo Ondřej Houska

Vláda upozorňuje mimo jiné na to, že by příliš rychlé zvyšování této hranice mohlo vést ke zkrácení doby života, po kterou lidé důchod pobírají.

I když doporučení Evropské komise není závazné, ignorovat ho vláda zřejmě nechce, a tak se ho pokouší změnit. Její postoj je, že rychlejší posunování hranice pro odchod do důchodu není třeba.

Babiš se dnes snažil přesvědčit své kolegy, že nedostatek peněz v důchodovém systému pomůže vykompenzovat zlepšený výběr daní.

Od roku 2016 prý vláda chystá opatření pro lepší výběr daní. Babiš se chce inspirovat v Chorvatsku.

„Chorvati dneska kontrolují online fakturaci de facto v kteroukoli dobu. To znamená, že i ve 23 hodin se dívají, jestli se v barech a restauracích a hotelích fakturují a vykazují tržby, anebo ne. Dokonce na to teď zavedli nějaké pohotovostní jednotky policajtů a celníků, takže to je v podstatě nejlepší systém, který v Evropě funguje,“ nastínil Babiš.

Se svými představami, že by schodek důchodového účtu, který v Česku dosahuje každý rok desítek miliard korun, vyřešil lepší výběr DPH, však u kolegů z ostatních zemí osmadvacítky neuspěl.

Ondřej Houska, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme