Maturantům v Libereckém kraji zkoušky končí, učňům začínají

Studenti na Technické průmyslové škole v Jablonci nad Nisou ukazují svůj um při závěrečných učňovských zkouškách. Při nich mají dokázat, že umí třeba správně připojit záchod nebo odborně nasadit kolo na auto. Zatímco učňům v Libereckém kraji zkoušky začínají, většina jejich vrstevníků, kteří končili studium maturitou, už to má za sebou, dnes je poslední den ústních maturit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

učňovské školtví /ilustrační foto/

učňovské školtví /ilustrační foto/ | Foto: Milan Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

Na učně v modrých montérkách dohlíží učitel v černožlutém pracovním obleku vonícím benzínem.

„Tady zrovna vidíte jednoho našeho žáka třetího ročníku, který se pokouší dotáhnout kolo na předepsaný dotahovací moment, který si tedy nejdřív zjistil, bylo to tak, Dane, že jo?“ obrací se učitel a automechanik v jedné osobě Štefan Juris na svého žáka.

„Nezjistil jsem si to, já to vím,“ upřesňuje Dan, kterému začaly závěrečné zkoušky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O to, s čím se musejí při zkouškách učni vypořádat, se zajímala redaktorka Šárka Škapiková

Nervózní Dan není, alespoň to nedává najevo. Jak poznamenal „když to jde, tak to jde, a když to nejde, tak to holt nejde“.

Jak jeho učitel podotýká, úkolů, při nichž Dan bude muset předvést své dovednosti, je hodně. „Má zásuvku, kolo, diagnostiku, měření kompresních tlaků a podobně, těch úkolů je víceméně třináct,“ přibližuje Štefan Juris.

V jiné dílně plné červených svěráků dohlíží na závěrečné zkoušky učňů Josef Konečný. Žáci tady předvádějí, jak se montuje a napojuje závěsné WC. „Prostě musejí ho komplet napojit na odpad a na přívod vody,“ podotýká Josef Konečný.

Zvládnout musejí učni také práci s trubkami používanými pro rozvod plynu.

Zatímco učni tráví tropické dny v dílnách, maturanti už mají prázdniny. Všechny školy v Libereckém kraji mají už odmaturováno. Celkem šly letos ke zkoušce z dospělosti v Libereckém kraji tři tisíce studentů.

Letos přišlo 17 odvolání kvůli maturitám. Podle vedoucího odboru školství na libereckém krajském úřadě Tomáše Pokorného se za tři roky, co jsou státní maturity, situace v tomto směru ustálila.

„Oproti loňsku je to pokles, to jich bylo 21, a oproti předloňsku je to rapidní pokles, protože jich bylo 236. Projevilo se na tom zejména to, že se písemné maturitní práce opravují přímo na školách, kdy pedagogové znají jednak, jak ty děti píší, a jednak tam pravděpodobně zůstává zohledněno i to, jak ten žák vlastně po celé čtyři roky pracoval,“ dodává Pokorný.

Šárka Škapiková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme