Americká vláda čelí kritice kvůli výměně talibanců za vojáka vězněného v Afghánistánu

Ve Spojených státech rozproudil ostrou politickou debatu návrat uneseného vojáka Bowa Bergdahla z Afghánistánu. Výměnou za osvobození pět let vězněného osmadvacetiletého četaře Washington propustil pět vysoce postavených členů hnutí Taliban zadržovaných ve věznici Guantánamo na Kubě. Republikánská strana varuje, že propuštění talibanci mohou pro Spojené státy znamenat bezpečnostní hrozbu. Spekuluje se navíc o tom, že Bergdahl z americké vojenské základny dezertoval.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Četař Bowe Bergdahl na snímku pořízeném z videa, které v roce 2009 natočili jeho únosci

Četař Bowe Bergdahl na snímku pořízeném z videa, které v roce 2009 natočili jeho únosci | Zdroj: Reuters

Dohodu o výměně zkritizovalo několik vlivných republikánů včetně senátora Johna McCaina.

Ten poukazoval na to, že vysoce postavení členové hnutí Taliban, které americká vláda propustila, jsou zodpovědní za smrt tisíců lidí a mohou se vrátit k organizování bojových akcí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění kolem amerického vojáka Bowe Bergdahla přiblížily zpravodajky ČRo Klára Stejskalová a Lenka Kabrhelová

Dohoda podle kritiků může znamenat také nebezpečný precedens do budoucna a v podstatě se rovná vyjednávání s teroristy.

Americký prezident Barack Obama kritiku odmítá, což zopakoval i dnes při své návštěvě v Polsku. „Spojené státy mají ‚svaté pravidlo‘ nenechávat své vojáky v konfliktu bez pomoci. Pokud se americký voják ocitne v zajetí, dostaneme ho domů. Tečka,“ řekl Obama.

Ministr obrany Chuck Hagel také postup vlády brání. Zdravotní stav uneseného četaře se prý rychle zhoršoval a bylo třeba okamžitě jednat.

Bowe Bergdahl je nyní ve vojenské nemocnici v Německu, odkud se má přesunout do Spojených států.

Konkrétně se nachází na americké vojenské klinice v Landstuhlu. To je s třemi tisíci zaměstnanci největší vojenský lazaret mimo území Spojených států. Odborné péče se tam dostává americkým vojákům zraněným při nasazení v Iráku a v Afghánistánu, kteří jsou přiváženi na nedalekou americkou základnu Ramstein.

Afghánistán - američtí vojáci (ilustrační foto) | Foto: US Department of Defense

Bowe Bergdahl je v péči lékařů i psychiatrů. Jak dlouho bude na klinice v Německu nebo v jakém je stavu po pěti letech v zajetí, americká armáda nesdělila.

Hrdina nebo dezertér?

Když Boe Bergdahl v roce 2009 v afghánské provincii Paktika zmizel, americká armáda zahájila masivní pátrání. Záchranná operace se posléze změnila ve vyjednávání.

Pentagon ale podle médií došel k závěru, že Bergdahl před únosem prý opustil základnu bez povolení.

Někteří vojáci z jeho jednotky připomínají, že během masivní pátrací akce řada vojáků zahynula. Objevují se i přísnější komentáře, že by měl za dezerci skončit před soudem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O spekulacích ohledně Boe Bergdahla hovořila zpravodajka Českého rozhlasu v USA Lenka Kabrhelová

Poradkyně pro národní bezpečnosti Susan Riceová řekla, že během pěti let zajetí toho Boe Bergdahl vytrpěl tolik, že by jakákoliv jeho perzekuce nebyla na místě.

I podle armády by sice mohl být Bergdahl za případnou dezerci stíhán, nečekal by ho ale nejspíš žádný trest.

Do politické debaty na toto téma se ale nehodlají zapojit Bergdahlovi blízcí. Jeho rodné město Hilly v Idahu ho hodlá přivítat jako hrdinu s otevřenou náručí.

Klára Stejskalová, Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme