Třeboňští vědci objevili zcela nový druh bakterie. Jednou by mohla pohánět auta

Třeboňští mikrobiologové objevili bakterii, která by v budoucnosti mohla pohánět auta. Za posledních sto let vědci popsali pouze tři nové skupiny podobných organismů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrum asistované reprodukce v ÚPMD

Centrum asistované reprodukce v ÚPMD | Foto: Filip Jandourek

„Ten organismus je dlouhý asi dva mikrometry, což je miliontina metru. Barvu má červenou, protože obsahuje barviva. Právě ta zachycují energii světla a přeměňují ji na energii, kterou může organismus využít.“

Tak popisuje nenápadný organismus pocházející z pouště Gobi vědec Michal Koblížek. Se svými kolegy z Mikrobiologického ústavu Akademie věd prostudoval za dvanáct let desítky moří a sladkovodních jezer.

Až letos se tomuto týmu podařilo ve vzorku pocházejícího z Mongolska objevit unikátní druh bakterie.

Přehrát

00:00 / 00:00

O objev třeboňských vědců se zajímala reportérka Jitka Cibulová Vokatá

„Organismus, který jsme objevili, patří do skupiny, jež měla doposud pouze tři zástupce. Je to skutečně velmi zvláštní skupiny. Ostatní kmeny nemají schopnost využívat energii světla, kdežto tento organismus tuto schopnost má a toho činí výjimečným,“ vysvětluje mikrobiolog.

Světový objev se podařil i díky vynalézavosti vědců, kteří si sestrojili vlastní pozorovací přístroj.

„Vytvořili jsme jednoduché zařízení, které využívalo bezpečnostní kameru. Bezpečnostní kamery často mají schopnost vidět infračervené oblasti světla. To se využívá především na vidění v noci. My jsme místo toho, abychom sledovali nějakého zloděje, koukali na organismy, abychom zjistili, který má barviva využívající energii světla. Ten jsme potom pěstovali,“ říká Koblížek.

Využití energie světla

Nový druh bakterie se možná v budoucnu stane hnací silou. Mohl by dokonce nahradit benzín a naftu, tvrdí vědec.

„Využívat fosilní paliva asi nebude možné navěky, a proto lidstvo potřebuje nějaký zdroj energie, který bude možné využívat v budoucnosti. Nejjednodušším způsobem, jak využívat energii, je využít energii Slunce,“ podotýká Koblížek a dodává:

„A zde se nabízí možnost využívat tyto mikroorganismy. Už dnes se ví, že spousta těchto mikroorganismů je schopná produkovat třeba biopaliva, ať je to bionafta nebo třeba vodík či bioetanol.“

Mikrobiologové budou tuto bakterii studovat i v následujících letech. Pokusí se zjistit, zda se vyskytuje i jinde a jestli se nejedná jen o pouhou hříčku přírody.

Jitka Cibulová Vokatá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme