Příznivci přírody mohou své objevy hlásit nově mobilem. Pomůže jim BioLog

Milovníci přírody mají ode dneška k dispozici novou mobilní aplikaci BioLog, kterou lze využívat při soukromých bádáních jako digitální zápisník. Je možné do ní vepsat živočichy či rostliny, s nimiž se lidé setkají v terénu a přiložit i fotografii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní telefon

Mobilní telefon | Foto: Fotobanka RGBStock

Podle expertů rozšíří nová data i českou databázi druhů a údaje se mohou využít k ochraně přírody.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nové mobilní aplikaci BioLog mluvil Karel Chobot, vedoucí odboru monitoringu Agentury ochrany přírody a krajiny

„Aplikace BioLog je relativně jednoduchá,“ řekl Karel Chobot, vedoucí odboru monitoringu Agentury ochrany přírody a krajiny.

„Jde o to, aby zájemce uměl obsluhovat mobilní telefon, což je dneska běžná záležitost, a zároveň, aby byl schopen rozlišovat několik druhů. Po té si stačí aplikaci nainstalovat.“

Aplikace BioLog je dostupná ve dvou jazycích: čeština, angličtina. Umožňuje například zápis pozorovaných druhů v místě lokalizace, přiložení fotodokumentace či podrobných informací, přehled všech osobních pozorování přímo v mobilním zařízení včetně jejich zobrazení v mapě. Internetové připojení není potřebné v době zápisu pozorování.
Pramen: BioLog

„Stačí, když poznáte několik málo svých oblíbených rostlin nebo živočichů. Pomocí jednoduchého formuláře v mobilní aplikaci je zadáte a odešlete. A v budoucnu mohou data posloužit k ochraně přírody,“ vysvětlil Chobot.

Díky nadšencům mapují experti změny

Jak také uvedl, stává se, že vyložení amatéři upozornili odborníky na zajímavosti v přírodě.

„Otepluje se, klima se mění a celá řada teplomilných druhů proniká do zcela nečekaných oblastí. Jednou z takových populárních věcí může být třeba kudlanka nábožná. Dříve byla známá jen z jižní Moravy, dnes třeba ze středních Čech. První pozorování byla právě od amatérů,“ zdůraznil Karel Chobot.

V elektronizaci bude Agentura ochrany přírody a krajiny pokračovat.

„Spatřujeme v tom veliký potenciál. Budeme se snažit propojovat další naše aplikace a vytvářet pro ně mobilní formy, aby byly přístupné i v dnešním moderním mobilním světě.“

Agentura ochrany přírody a krajiny tak třeba podle Chobota počítá třeba s různými průvodci po našich chráněných územích.

Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme