Do věže svatovítské katedrály se vrací opravený hodinový stroj

Originální hodinový stroj se dnes vrátil na jižní věž svatovítské katedrály Pražského hradu. Protože některé jeho části jsou dost rozměrné, pomáhat musela speciální technika. Na třetím nádvoří tak kousek od Plečnikova monolitu parkoval mobilní jeřáb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rekonstrukce hodin, katedrála sv. Víta

Rekonstrukce hodin, katedrála sv. Víta | Foto: Filip Jandourek

Dva rámy - každý o váze 85 kilogramů - musel vyzvednout do okna se zlacenou mříží mobilní jeřáb. Úzkou chodbou s točitým schodištěm by totiž neprošly.

Do velkého okna s jemně tepanou pozlacenou mříží na jižní věži svatovítské katedrály putovaly dva rámy hodinového stroje, práce trvaly asi hodinu - při zvedání se totiž musely pořádně upevnit.

Samotné hodiny z jižní věže mají dlouhou historii, do Čech se dostaly v roce 1587, tedy v době rané vlády Rudolfa II. Do Prahy připluly po vodě:

„Využila se labská plavba, to znamená, že po vodě hodiny pluly až do Litoměřic z Magdeburku. Je to vlastně druhá nejvýznamnější památka, která k nám připlula,“ vysvětluje kurátor sbírek Pražského hradu Jaroslav Sojka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Transportu opraveného stroje věžních hodin přihlížela reportérka Eva Rajlichová

Podle Jaroslava Sojky není současná oprava první v dlouhé historii hodin z jižní věže:

„Je to renesanční hodinový stroj, který byl později několikrát opravován. V baroku - ať už raném, nebo vrcholném. A pak také v 19. století kolem roku 1860 hodinářem Hruškou.“

Historiky překvapil zachovalý dekor stroje

Mohutný hodinový stroj tak má za sebou několik zásahů z minulosti, s těmi se musel restaurátor Petr Skála poprat:

„Překvapil nás dekor, který se zachoval, to nikdo netušil. Protože byl překrytý vrstvou rzi, špíny, letité kolomazi a konec to bylo v roce 1959 celé přetřeno nějakým bezbarvým syntetickým lakem.“

Opravený hodinový stroj uvidí návštěvníci v prosklené kabině na jižní věži. Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha letos oslavuje, je to totiž už 670 let od položení základního kamene.

Jak impozantní stavba to je, si běžný smrtelník uvědomí ve chvíli, kdy se podívá na areál Pražského hradu z výšky.

„Dostali jsme se na nejvyšší místo, do helmice jižní věže, nahoru až k cimbálům, které pamatují Ferdinanda II,“ připomněl kurátor Jaroslav Sojka.

Hodiny na jižní věži chrámu svatého Víta by měly začít odměřovat čas po skoro dvouleté pauze na začátku letošního srpna.

Rekonstrukce hodin, katedrála sv. Víta | Foto: Filip Jandourek

Eva Rajlichová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme