Zlatá hokejka dříve nebyla tak prestižní, říká čtyřnásobný držitel Vladimír Martinec

Český hokej udělá večer slavnostní tečku za uplynulou sezonou. V Karlových Varech budou vyhlášeny výsledky tradiční ankety Zlatá hokejka. Hlavní trofej si odnese jeden z desítky finalistů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Minulý rok ovládl Jaromír Jágr Zlatou hokejku už podesáté

Minulý rok ovládl Jaromír Jágr Zlatou hokejku už podesáté | Zdroj: ČTK

Soška jásajícího hokejisty od akademického malíře Zdeňka Němečka se uděluje nepřetržitě od roku 1969 a první jí coby vítěz ankety potěžkal legendární obránce Jan Suchý. Jako poslední ji vloni převzal David Krejčí.

Mezi tyto dva se na seznam vítězů vtěsnala celá plejáda hokejových hvězd české, potažmo československé historie. Včetně Vladimíra Martince, který anketu v 70. letech opanoval hned čtyřikrát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na historii Zlaté hokejky se zaměřil Petr Kadeřábek

„Tehdy byla jiná atmosféra, bralo se to úplně jinak. Nebylo to tak prestižní, nešlo o tak ohromnou společenskou událost, jak je tomu dnes,“ všímá si Martinec, jak se anketa postupem času měnila.

Největší změna přišla po rozdělení federace. Do té doby se totiž stal vždy vítězem zástupce české nejvyšší soutěže, od té doby se to stalo pouze dvakrát. V roce 1994 vyhrál českobudějovický gólman Roman Turek, v roce 2001 vsetínský Jiří Dopita a svým způsobem ještě v roce 2005.

Tehdy v době výluky v NHL nastupoval vítěz ankety Jaromír Jágr nejen v dresu Avandgardu Omsk, ale také v tom kladenském. Právě útočník s číslem 68 na zádech je s deseti výhrami rekordmanem ankety a je největším favoritem na zisk trofeje i letos.

Hokejovou sezonu uzavře vyhlášení Zlaté hokejky. Favoritem je Jágr

Číst článek

„Ve svých letech nic neočekávám. Pro mě je důležité, že jsem zdravý a hokej mám pořád rád,“ nechal se slyšet dvaačtyřicetiletý Jágr.

Zda to bude právě opora New Jersey Devils, kdo vystřídá na trůně Davida Krejčího, se rozhodne dnes večer při slavnostním večeru v Karlových Varech.

Jisté je jen jedna věc. Vítězem nebude nikdo z hráčů domácí extraligy, mezi desítkou nejlepších totiž není ani jeden.

Petr Kadeřábek, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme