Každý desátý c. a k. námořník byl Čech. I to připomíná pražská výstava Naše moře

Jaké bylo rakousko-uherské námořnictvo před sto lety, jakou roli v něm sehráli Češi a jaké byly nejslavnější lodě, na to všechno se snaží odpovědět výstava Naše moře. Lidé ji mohou až do listopadu navštívit v Národním technickém muzeu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní technické muzeum

Národní technické muzeum | Foto: Filip Jandourek

I když se rakousko-uherské námořnictvo v době před první světovou válkou nemohlo svou velikostí rovnat námořním mocnostem, mělo ambice to změnit.

Jedním z těch, kdo usiloval o moderní námořní síly, byl třeba následník trůnu František Ferdinand d´Este, který byl zároveň nejvyšším inspektorem rakousko- uherských ozbrojených sil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výstavu Naše moře přiblížil redaktor Martin Ježek

Na jeho jméno narazí návštěvník výstavy i v souvislosti s jednou nejslavnějších lodí rakouského námořnictva.

Loď se jmenovala Viribus Unitis. Vezla Františka Ferdinanda d´Este po Jadranu směrem k Sarajevu, kde se stal následník i s manželkou obětí atentátu. D´Este se pak ze Sarajeva na loď vrátil, to už ovšem byly jen jeho ostatky.

Mezi další slavné lodi rakousko-uherského námořnictva patří Sankt Georg, v roce 1918 v Boce Kortorské v Černé hoře na ní začalo velké povstání rakousko-uherských námořníků.

Výstava se věnuje i Čechům v námořnictvu, Čech prý byl každý desátý námořník a český původ měli i někteří kapitáni či admirálové, kteří se vyznamenali během války. Výstava nabízí i jejich statistiku potopených lodí.

Expozice se zaměřuje i na běžný život námořníka, třeba na to, co se na palubách lodí jedlo. Mimochodem osazenstvo lodi s tím prý nebylo vůbec spokojené.

Kromě jmen a dat nabízí výstava i podívanou, a to zejména díky modelům lodí. Oživují ji i interaktivní prvky, takže si lidé mohou třeba zahrát tematickou hru.

Výstava Naše moře potrvá v Národním technickém muzeu až do 30. listopadu.

kov, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme