Transfuzní oddělení liberecké nemocnice potřebuje rozšířit okruh pravidelných dárců krve

Liberecká nemocnice, která má několik specializovaných center, by se neobešla bez transfuzního oddělení. Každý rok tam krev daruje téměř 8000 dobrovolníků. Jen v loňském roce do registru přibylo 500 nováčků. Nejvíce krev spotřebují pacienti s poruchou srážlivosti, na onkologii a na traumatologii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Potrubní pošta v pražském Motole

Potrubní pošta v pražském Motole | Foto: Filip Jandourek

Zažili jsme tu případ dvou motorkářů, kteří se vybourali v libereckém tunelu, popisuje přednostka Centra laboratorní medicíny Renata Procházková.

„K jejich terapii a záchraně života se tehdy spotřebovalo více než 60 konzerv erytrocytů. To znamená, že by muselo přijít více než 60 dárců,“ popisuje Procházková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti z transfúzního oddělení liberecké nemocnice zjišťovala Eva Malá

V tranfuzním oddělení odebírají plnou krev, která se dále zpracovává. Díky speciálním přístrojům mohou dárci kromě červených krvinek poskytnout i plazmu nebo krevní destičky.

„Potřebujeme mít dostatečně široký okruh dárců, abychom měli z koho vybírat. Mimo to potřebujeme mít i dárce, kteří budou ochotni s námi spolupracovat, aby přišli, když bude potřeba,“ vysvětluje přednostka.

Dlouholetým dárcem je Petr Bartoň, za 225 odběrů si už zasloužil zlatou Jánského plaketu. S odběry začal jako student prvního ročníku vysoké školy.

„Chytlo mě to, měl jsem z toho krásný pocit, a ten mě drží do dnes,“ říká.

O aktuálním stavu krevních zásob informuje liberecká nemocnice na svých webových stránkách. Podle počtu červených kapiček si tak dárci snadno zjistí, které krevní skupiny je nedostatek. Momentálně jsou nejvíce žádaní dárci s krví A-, B- a B+.

Darovat krev můžete i vy, pokud se zapojíte do akce "Daruj krev s ČRo". Prodrobnosti najdete na našem webu.

Eva Malá, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme