Ačkoli mohou, učitelky mateřinek odmítají dávat dětem léky na alergii. Bojí se

Kinedrylu před cestou na výlet, spreje do nosu při rýmě ani masti na vyrážku se většina dětí z vysočinských školek od učitelky nedočká. Odmítají jim jakékoli léky poskytnout. Rodiče tak musí kvůli pár kapkám na cukr utíkat z práce, aby dítě s alergií neprotrpělo celý den. Za vším stojí nedostatečná formulace zákona, ze kterého mají učitelky strach. Stejně jako z některých rodičů, kteří na ně svádí vinu za každou maličkost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léková tobolka (ilustrační foto)

Léková tobolka (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

„Paní učitelka říkala, že když bude mít náhodou klíště, tak že jí ho nesmí vyndat. Že mi musí zavolat,“ podivuje se nad systémem maminka Eliška, dlouhovlasá blondýnka s batoletem v náručí, která právě vyzvedává svou pětiletou dceru po obědě ze školky poblíž centra Jihlavy.

Jejímu rozčarování svým způsobem rozumí učitelka Jana Čermáková. I ona chápe, že pokud musí rodič přijet dítěti léky aplikovat, je to pro něj logisticky náročné. Předpis je ale podle ní předpis.

Přehrát

00:00 / 00:00

Olga Štrejbarová zjišťovala, proč učitelky mateřských škol odmítají podávat dětem léky na alergii, ačkoli tu pravomoc mají

Nařízení přichází do školek z krajského úřadu. Podle Evy Chvátalové z odboru školství ale jde o výklad nařízení. Učitelka mateřské školy je podle právní interpretace ministerstva školství povinna poskytnout nebo zprostředkovat nezbytnou pomoc osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví známky závažné poruchy zdraví. Toto je podle ní i případ alergií u dětí.

„V tomto případě se jedná o závažnou poruchu zdraví, protože pokud by dítěti kapky nepodala, může se vyskytnout silná alergie s tím, že se dítě může udusit. Takže v tom případě je povinna toto zajistit,“ tvrdí Eva Chvátalová s tím, že ředitelky školek v tomto ohledu informované jsou.

„My nemůžeme podat ani kinedryl, když jedeme na výlet. Chápu, že rodič nemůže být tam, kde my odjíždíme. Takže my kinedryl třeba dáme dítěti do ruky, ať si ho vezme sám. To je opravdu taková výjimečná situace při výletech,“ vysvětluje postupy své školy učitelka Čermáková, která má poslední školkový výlet s plnými igelitovými pytlíky v čerstvé paměti.

Co na to rodiče?

Nabízí se tedy otázka, kde je problém. Zákon učitelkám podat lék dítěti umožňuje, ale ony to přesto odmítají dělat. Odpovědí je tak zřejmě nejspíš jejich strach.

„Učitelka podá dítěti kinedryl nebo paralen, můžou se objevit nějaké vedlejší účinky toho léku a rodiče ji napadnou,“ shrnuje jeho princip na jasné kazuistice Eva Chvátalová.

Prapůvod odmítavého postoje pedagogů mateřských škol je tak v chování rodičů, které tak komplikuje zdravotní péči o děti rodičů jiných. Ti se pak musí dožadovat pomoci až na ministerstvu školství.

Vše by se dalo vyřešit vyžadováním písemného souhlasu rodičů s podáváním léků dítěti a nebo Eva Chvátalová navrhuje, že by „bylo dobře, kdyby nějaký předpis nebo nařízení definoval, jak se mají učitelky zachovat.“

Olga Štrejbarová, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme