Lídři zemí EU společně uctí památku padlých v první světové válce

Lídři všech zemí Evropské unie dnes uctí památku milionů lidí, kteří zahynuli během první světové války. Těsně před stoletým výročím sarajevského atentátu se v belgických Yprech pokloní památce padlých. Během válečných bojů tam zahynulo asi 400 tisíc vojáků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Památník padlých vojáků v Yprech

Památník padlých vojáků v Yprech | Zdroj: Reuters

Tak jako každý večer, i dnes v Yprech dobrovolní hasiči zatroubí na památku padlých večerku.Ta připomíná asi 400 tisíc vojáků, kteří padli v okolí tohoto belgického města.

Troubí ji od roku 1927 nepřetržitě, s výjimkou druhé světové války. Dnes zazní u Meninovy brány, obrovského památníku nezvěstným vojákům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lídři všech zemí EU v belgických Yprech uctí památku milionů lidí padlých v První světové válce. Další informace připojil bruselský zpravodaj ČRo Ondřej Houska

„Byl to vůbec první památník nezvěstným vojákům. Jsou na něm jména víc než 50 tisíc mužů, u kterých neznáme místo jejich posledního odpočinku.“ připomíná Ian Hussein, který se stará o britské válečné hřbitovy.

Obětem války se pokloní lídři všech 28 zemí Evropské unie. Po ceremonii darují poblíž památníků svou vlastní připomínku k válce. Bude to takzvaná lavička míru, na které bude ve 24 jazycích EU napsáno slovo mír.

„Evropa není dokonalá, ale pro mnoho lidí z jiných zemí je stále vzorem míru, demokracie, prosperity a sociální ochrany," říká šéf evropských summitů Herman van Rompuy.

Významnější jednání summitu si lídři osmadvacítky nechali na pátek. Ukrajina, Gruzie a Moldavsko nejprve podepíší své asociační dohody s EU. Pak se bude diskutovat nejen o ukrajinské krizi a případném posílení protiruských sankcích, ale především o otázce, koho členské země europarlamentu navrhnou, aby na podzim nahradil José Barrosa v křesle předsedy Evropské komise.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme