Na Ukrajině končí týdenní příměří, o jeho pokračování se bude jednat v Doněcku

Na Ukrajině by dnes mělo vypršet příměří mezi ukrajinskou vládou a povstalci. Existuje však i možnost, že se prodlouží. Zástupci proruských seperatistů na dnešek přijali pozvání Kyjeva k mírovým rozhovorům v Doněcku. Jednání zprostředkuje skupina, v níž jsou zástupci Ruska, Ukrajiny a Švýcarska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavnostní přísaha nových členů ukrajinské Národní gardy

Slavnostní přísaha nových členů ukrajinské Národní gardy | Zdroj: Reuters

Klid zbraní vyhlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko jednostranně minulý pátek. Na sedm dní dostaly ozbrojené složky rozkaz zastavit palbu. K oboustranné dohodě pak došlo v pondělí. Toto příměří by mělo vypršet dnes v devět hodin ráno SEČ.

Původně vyhlášené příměří mělo dát prostor separatistům ke složení zbraní – což je jeden z bodů Porošenkova mírového plánu – to ovšem rebelové odmítli.

Na východě Ukrajiny se i v průběhu příměří dál střílelo, přesto znamenala dohoda mezi separatisty a představiteli Kyjeva jistý posun.

Dalšímu bodu Porošenkova plánu jako by proruští ozbrojenci chtěli vyjít vstříc v noci na dnešek, kdy propustili část ze zadržovaných členů mise OBSE.

Povstalci na Ukrajině po měsíci propustili čtyři inspektory OBSE

Číst článek

Důležitý pro další vývoj na Ukrajině bude i postoj Ruska. Porošenko ho včera na zasedání Rady Evropy ve Štrasburku vyzval ke konkrétním akcím.

„Prosím Rusko o podporu mírového plánu činy, ne jenom slovem. Tak můžeme zastavit umírání civilistů i vojáků, kteří podporují a brání územní celistvost a jednotu Ukrajiny, a my na tyto činy čekáme. Zesilte pohraniční kontroly, zastavte nezákonné pronikání vojenských vozidel, ukončete nábor žoldáků. A nakonec stáhněte vojenské jednotky od hranic. Ukrajinský lid nechce válku ani anarchii,“ řekl Porošenko.

Porošenkův mírový plán | Foto: Český rozhlas

kov, Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme