Vláda schválila předběžný návrh státního rozpočtu se schodkem 100 miliard

Schodek státního rozpočtu by měl být příští rok 100 miliard korun. Předběžně se na tom domluvila vláda. Ministři se dohodli také na výdajích a příjmech jednotlivých ministerstev. O penězích na příští rok bude vláda dál debatovat prakticky až do září, kdy musí návrh schválit a předložit poslancům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání vlády, Andrej Babiš

Jednání vlády, Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš řekl, že rozpočet počítá se zvýšením platů hasičů, učitelů, policistů, s růstem starobních důchodů a vyčleněním prostředků do investic.

„Podstatné na rozpočtu je to, že ministerstvo financí je schopno v následujících dvou letech, tedy 2014 a 2015, i když deficit bude 200 miliard, zůstat na stejné výši dluhu,“ uvedl Babiš. Podle jeho dřívějšího vyjádření by se měl dluh stabilizovat kolem 1700 miliard korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

ČR bude příští rok hospodařit se schodkem 100 miliard, předběžně se shodli ministři. Hosty Publicistiky Radiožurnálu byli místopředseda rozpočtového výboru sněmovny Jan Volný z hnutí ANO a ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Mzdy ve státní správě by podle dohody v koalici a na vládě měly příští rok stoupnout o 3,5 procenta. Ústavním činitelům by mohly v příštím roce pak vzrůst jejich platy o jedno procento.

Ministr financí Andrej Babiš dnes také řekl, že k rozpočtu nepřistupuje politicky a že ho chce konzultovat i s opozicí.

Ta ale návrh kritizuje. Podle ekonomického experta ODS Jana Skopečka je 100 miliardový schodek příliš vysoký.

„Uvědomíme-li si, že podobné schodky rozpočtu byly generovány v období ekonomické recese, tak tato vláda ukazuje, že s konsolidací veřejných financí to vůbec nemyslí vážně a že se chstá pouze rozhazovat. Za rok 2013, kdy byl ekonomický růst ještě negativní, tak schodek rozpočtu byl 80 miliard,“ upozornil.

Také šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura není s rozpočtem spokojený. Stomiliardový schodek o jeho kvalitě podle něj nic nevypovídá.

"Návrh rozpočtu je mimořádně málo ambiciozní. K žádným dramatickým nebo velkým úsporám nedochází,“ uvedl.

Ministerstvo financí také upozorňuje, že návrh konečný není. Třeba rezorty ČSSD podle něj požadují ještě skoro pět miliard korun navíc.

Lenka Jansová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme