Záchranářské vrtulníky už mohou přistávat přímo v areálu liberecké nemocnice

V areálu Krajské nemocnice Liberec dnes slavnostně otevřeli heliport. Díky němu bude moci záchranná služba častěji používat k převozu vážně zraněných pacientů vrtulník. Výstavba přistávací plochy vyšla zhruba na 40 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hasiči v Sloupu na Českolipsku zachraňovali chlapce, který se zřítil ze skály. Vrtulník převezl zraněné dítě do liberecké nemocnice

Hasiči v Sloupu na Českolipsku zachraňovali chlapce, který se zřítil ze skály. Vrtulník převezl zraněné dítě do liberecké nemocnice | Foto: HZS Libereckého kraje

„Pro pacienty to bude větší komfort. Ošetření na odborném pracovišti bude navazovat v kratším časovém intervalu, tím pádem i riziko komplikací se snižuje,“ řekl krajský ředitel záchranné služby Vladimír Hadač.

Největší nemocnici v kraji heliport citelně chyběl. Vrtulníky dosud pacienty dopravovaly na liberecké letiště, odkud je převážely sanitky. I s přeložením trvá taková cesta 15 minut. Ročně šlo o zhruba 500 případů.

O výstavbě přistávací plochy v areálu nemocnice se léta diskutovalo, realizaci ale brzdil nedostatek peněz. Stavět se začalo před rokem s pomocí evropské dotace ve výši téměř 30 milionů.

Nemocnice nechala posoudit šest variant umístění heliportu, nakonec vybrala takzvanou trojnožku, což je ocelová konstrukce o váze 230 tun tyčící se do výšky 20 metrů nad parčíkem v dolní části areálu.

V provozu bude v noci i v zimě

„V republice je unikátní konstrukcí i vybaveností,“ upozornil ředitel sekce letových standardů Úřadu pro civilní letectví Vítězslav Hezký. Veřejnosti je přístupná plošina ve výšce zhruba pěti metrů.

Heliport je vybavený světly pro přistávání v noci. Fungovat bude celoročně. „Bude vyhřívaný, takže jeho použitelnost se prodlužuje pro období listopad až únor,“ potvrdil ředitel nemocnice Luděk Nečesaný.

Železobetonová přistávací plocha ve tvaru talíře má průměr 30 metrů a unese i těžké vojenské stroje o hmotnosti 6,4 tuny. Je ve výšce pátého patra sousedního pavilonu chirurgie, se kterým heliport spojuje ocelová lávka vážící 31,5 tuny.

Výstavba přistávací plochy pro vrtulníky byla nezbytnou podmínkou k tomu, aby si liberecká nemocnice udržela status traumacentra. Heliport také zrychlí a usnadní transport těžce zraněných pacientů, kteří jsou přiváženi z celého Libereckého kraje i přilehlých oblastí do dalších specializovaných pracovišť nemocnice.

ČTK, Eva Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme