Cenu za pomoc druhým i vlastní rozvoj si letos odnese 80 studentů

Osmdesát českých studentů se v minulých letech pustilo na odvážné zahraniční expedice nebo se na čas stali dobrovolníky. Pomáhali v dětských nebo seniorských domovech, a pokořili tak nelehké životní výzvy. Za to dnes v Praze dostanou certifikát z prestižního programu Mezinárodní cena vévody z Edinburghu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský princ Edward ocenil 35 českých studentů

Britský princ Edward ocenil 35 českých studentů | Foto: PixelPromo

Student Petr Kolařík byl loni jedním z oceněných. Prestižní vzdělávací program mu pomohl vyrůst.

„Už po asi půl roce v programu jsem si začal všímat toho, že tam něco je, něco se objevuje, a já jsem se opravdu začínal cítit sebevědomě,“ vzpomíná.

Petr studoval angličtinu a pracoval jako dobrovolník. Díky tomu se dostal i na jednu z britských univerzit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Informace o programu Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu shromáždila Petra Benešová

„Na mém motivačním dopise určitě působilo velmi dobře, že mám tu cenu za sebou. Že to pro mě znamenalo velmi moc, mi zdůvodnili až poté, co jsem přijel do Anglie,“ dodává.

Do programu se může přihlásit student od 14 do 25 let. Nesoutěží s dalšími účastníky, ale překonává vlastní možnosti.

„Studenti se věnují rozvoji nějakého vybraného talentu, sportu a dobrovolnictví a vyrazí na dobrodružnou expedici ve skupince. Cílem je i to, aby dělali něco smysluplného ve svém volném čase,“ vysvětluje organizátorka Šárka Čapková.

Ceny předá i rybář a cestovatel Jakub Vágner

Program má tři úrovně - bronzový, stříbrný a zlatý certifikát. Nejméně trvá šest měsíců, nejdéle pak i více než rok a půl.

Letos předají ceny studentům cestovatelé Jakub Vágner a Dan Přibáň. Loni rozdal certifikáty v Praze britský princ Edward, nejmladší syn královny Alžběty II..

Známý rybář Jakub Vágner mluvil o dosud neobjevených druzích ryb | Foto: Šárka Ševčíková

„Je fantastické slyšet vaše příběhy a zkušenosti, které jste během programu nasbírali. Je dobré se dostat na konec cesty, ohlédnout se a užít si vše, co jste zažili,“ řekl tehdy.

Program založil jeho otec, princ Philip, v roce 1956. V Česku funguje od roku 1994 a úspěšně se ho zúčastnilo více než tři tisíce studentů. Projekt funguje ve více než 140 zemích.

Petra Benešová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme