V Polici nad Metují se objevil případ nákazy tuberkulózou. Nebezpečná nemoc se dál nešíří

Už devět lidí se v letošním roce nakazilo v Královéhradeckém kraji tuberkulózou. Poslední hlášený případ je z Police nad Metují, pacienta se ale včas podařilo hospitalizovat a další šíření nemoci nehrozí. Problémy ale byly s lidmi, kteří s nemocným přišli do přímého kontaktu, nepřišli totiž na preventivní prohlídku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

tuberkuloza (TBC)

tuberkuloza (TBC)

Nebezpečné onemocnění se objevilo v rodině Pavla Mory. Zatímco manžela jeho dcery hospitalizovali, on a dalších pět lidí z jeho okolí dostalo od lékařů pozvánku na preventivní vyšetření. Na to se ale nedostavili.

„Argumentoval tím, že doposud neměli čas a peníze a na to, aby zajeli do nemocnice na rentgen,“ říká nezávislá starostka Police nad Metují Ida Jenková. Za rodinou se tak vypravila v doprovodu městské policie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o případu tuberkulózy v Polici nad Metují zjišťoval Václav Plecháček

„Poté, co nás požádala obvodní lékařka a předala nám pozvánku pro ně, tak jsme je osobně navštívili a tu jsme jim v místě bydliště předali,“ popisuje strážník Jaroslav Valchař.

Tato návštěva už zabrala a po vyšetření bylo jasné, že se nemoc nešíří.

Neléčení tuberkulózy je přitom velmi nebezpečné, bez léčby pacient umírá. Při podávání speciálních antibiotik se uzdraví asi za půl roku. Potvrzuje to vedoucí lékař plicní ambulance nemocnice v Trutnově Jan Kolář.

„Takovými typickými příznaky jsou dlouhodobý kašel, teploty, pocení, může být i vykašlávání krve, váhový úbytek. Pacient, který onemocněl tuberkulózou a nebude se léčit, tak zemře,“ vysvětluje lékař.

Tuberkulóza je sice v ČR v posledních letech na ústupu, přesto nejde o úplně výjimečné onemocnění. Podle radní pro zdravotnictví Královéhradeckého kraje Jany Třešňákové z ČSSD se podobných případů objeví každý rok několik desítek.

„Výskyt TBC v Královéhradeckém kraji v roce 2013 byl v celkovém počtu 24 zjištěných případů a v první čtvrtletí letošního roku je to devět případů,“ uvádí.

Podobná čísla hlásí i z ostatních míst republiky. Zatímco u nás každoročně zemře na následky tuberkulózy jen několik desítek lidí, ve světě jsou to podle odhadů až tři miliony.

Václav Plecháček, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme