Když muslimové fandí Brazílii. Fotbalové MS si užívá i početná arabská komunita

Sobotní program fotbalového mistrovství světa nabídne souboj dvou částečně muslimských států – Bosna a Hercegovina vyzve Nigérii. V Brazílii, která platí za katolickou velmoc, se ale hráči muslimského vyznání vůbec nemusí cítit jako cizí. Muslimů tady žije dost, a zdaleka nejen v kosmopolitním Sao Paulu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kanárkům říkají naši. Kássim, Alim a uprostřed jejich kamarád. Všichni tři narození v Libanonu, ale dnes už také Brazilci

Kanárkům říkají naši. Kássim, Alim a uprostřed jejich kamarád. Všichni tři narození v Libanonu, ale dnes už také Brazilci | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Cítí se jako Brazilci i pokud jde o fandění.

„Salam alejkum, mám ráda Brazílii,“ říká malá Sara, která si užívá fotbalovou atmosféru na stadionu s rodiči. Je sice Egypťanka po tatínkovi, ale rodina se považuje i za Brazilce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na stadion v Cuiabě zamířil David Koubek

A i když Brazílie v Cuiabě ani jednou nehrála, také oni křičeli na stadionu na podporu týmu, který je tady vlastně také doma.

Otec rodiny Ahmed Toufik Mohammed sice uznává, že zápas mohl být lepší, a že je škoda, že se tady nepředstaví Brazílie, ale i tak si prý atmosféru užívali.

V Egyptě se oženil s Brazilkou, několik let už tady žijí, ale chtějí se vrátit zpátky do Káhiry. Manželka Shirley ale ví, že tam není po všech těch nepokojích zrovna bezpečno.

„Není to zrovna nejlepší, ale žije se. A dá-li bůh, zlepší se to,“ říká Shirley. Věta stejná pro muslimy i pro Brazilce, spousta toho je v rukou božích.

Možná i proto tady v Brazílii Egypťané, ani muslimové necítí žádný útlak kvůli původu a víře. A to ani tady ve spolkovém státě, který stále ještě svazují staré koloniální tradice velkých latifundistů.

Přestože na stadionu nehrála Brazílie, řada fanoušků přišla podpořit hlavně svou zem a své město | Foto: David Koubek

Potvrzují to i známí rodiny bratři Kássim a Alim, kteří s kamarádem rovněž přišli fandit Brazílii. „Brazilci ze všech národů nejlépe přijímají cizince,“ potvrzuje Kássim, čím se země chlubí i při šampionátu.

Narodili se sice v Libanonu, přišli před šesti lety, ale cítí se zároveň jako Brazilci, však už mluví skvěle portugalsky. Na zápas chtěli, protože společně s těmi, kteří se tu narodili, jsou hrdí, že mají mistrovství světa „doma“.

Jako doma se tu cítí i další člen arabské komunity Usama Muhammad Ali. A ještě víc si pochvaluje příval cizinců. „Mistrovství je svátek fotbalu, kulturní slavnost. Přišli jsme se zúčastnit té velké události. Jsme pyšní, že máme mistrovství světa v naší Cuiabě.“

A hrdost na to, že se šampionát dostal do města ve vzdáleném brazilském vnitrozemí, byla slyšet i na stadionu.

Obrázek podobný mnoha stadionům MS ve fotbale - záplava žlutých, tedy brazilských fanoušků | Foto: David Koubek

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme