Kauza Nemocnice Na Homolce mohla být vyřešena už dřív. Žalobkyně Máchová ji ale odložila

Kvůli údajně zmanipulované zakázce na digitalizaci chorobopisů pražské Nemocnice Na Homolce zasahovala na několika místech České republiky protikorupční policie. Čtyři lidi zatkla. Kauza se řeší až teď, přitom podle některých komentátorů už mohla být dávno celá vyšetřena a možná mohli být potrestáni i všichni viníci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice Na Homolce

Nemocnice Na Homolce | Foto: Tomáš Adamec

Na manipulace se zakázkou, kdy nemocnice vybrala dražší firmu, upozornil v roce 2010 Český rozhlas. Vítěz tendru za 174 milionů korun jen inkasoval peníze, práci přitom nechal dělat jiné pardubické firmě, kde měli skenování na starosti zdravotně postižení.

Na základě zjištění Českého rozhlasu se případem začala zabývat policie. Jenže nejdřív spis odložil obvodní státní zástupce v roce 2011, o rok později i městská státní zástupkyně Dagmar Máchová. Není jasné proč.

Jak píšou Lidové noviny, případem se nyní justice zabývá už potřetí. Tentokrát se digitalizací chorobopisů zabývá vrchní státní zastupitelství.

Kauzy Dagmar Máchové

Dagmar Máchová řešila víc kauz týkajících se propojení byznysu a politiky. Jako dozorující státní zástupkyně byla třeba v případu Opencard. Odsouzeno bylo pět magistrátních úředníků včetně Jiřího Chytila, který se zasazoval o rozkrytí celé kauzy.

Soudce, který vynášel tresty nad úředníky, se při čtení rozsudku podivoval, že nejsou obžalovaní hlavní aktéři. Máchová má na starosti i obžalobu pražských radních včetně bývalého primátora Bohuslava Svobody z ODS a nynějšího Tomáše Hudečka z TOP 09 za dodatek ke smlouvě Opencard.

Dalším případem Dagmar Máchové je obvinění Vladimíra Sitty, který svědčil v kauze pražského Dopravního podniku proti lobbistovi Ivo Rittigovi.

Jméno Dagmar Máchové se objevuje i v kauze bývalého generálního sekretáře ministerstva zahraničí Karla Srby, který byl zproštěn obžaloby za údajně předraženou zakázku na rekonstrukci ambasád. Máchová se tehdy jako žalobkyně proti zprošťujícímu rozsudku neodvolala.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme