Chtěl bych Němce porazit, odmítá kouč USA Klinsmann spekulace o domluvené remíze

Před 10 lety stačila fotbalistům Dánska a Švédska na ME vzájemná remíza 2:2 nebo vyšší, aby oba týmy postoupily ze skupiny a Italové zůstali bez ohledu na svůj výsledek v posledním zápase vyřazení. A duel Dánsko-Švédsko opravdu skončil 2:2. Dnes nastává podobná situace na mistrovsví světa v Brazílii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký trenér Jürgen Klinsmann

Americký trenér Jürgen Klinsmann | Zdroj: Reuters

Portugalsko i Ghana ostrouhají, pokud k postupu dostačující remízu spolu v Recife uhrají Němci s Američany, tedy týmy, které k sobě mají hodně blízko.

Jermaine Jones reprezentuje Spojené státy, v neděli dal vyrovnávací gól Američanů v zápase s Portugalskem, ale odpovídat na otázky v němčině je pro něj mnohem snazší než na ty anglické.

Přehrát

00:00 / 00:00

Německu i USA stačí v posledním zápase ve skupině k postupu remíza ze vzájemného duelu

Narodil se totiž ve Frankfurtu, v Německu vyrostl, reprezentoval ho v mládežnických kategoriích a strávil tam prakticky celou kariéru.

A rozhodně není sám, hráčů s velmi podobným příběhem najdeme v americkém výběru tady v Brazílii víc než pětinu. Julian Green, John Brooks, Timothy Chandler nebo Fabian Johnson, ti všichni jsou zčásti Němci, i když podle jména byste to možná nehádali.

Většina z nich totiž vznikla podle podobného modelu - jejich matka je Němka a otec americký voják, který v Německu sloužil. A aby toho nebylo málo, je němčina mateřským jazykem i pro jejich kouče.

Trénink amerických fotbalistů | Foto: Reuters

„Samozřejmě je to pro mě zvláštní moment, ale zkusím si ho užít. Je pravda, že mám k Německu coby své vlasti silný vztah a silné přátelství mě váže i k trenérovi německého týmu. Jsme oba ze stejného regionu z jihu země, myslíme podobně a prožili jsme s Joachimem Löwem dva roky skvělé spolupráce a úžasný domácí šampionát 2006.“

„Ale teď jsme na několik dní vynechali vzájemné telefonáty a s rodinami se navštívíme zas po mistrovství. Já už od roku 1998 žiju v Americe, jsem nasáklý její kulturou a jsem pyšný na to, kam jsme tamní fotbal dokázali posunout, a proto bych teď chtěl Němce pokud možno porazit.“

Vysvětluje americký trenér Jürgen Klinsmann, proč podle něj nebude dnešní souboj jeho týmu s Německem jen přátelským zápasem s domluveným remízovým koncem, který posune do osmifinále obě mužstva.

Ovšem pokud budou v Areně Pernambuco po závěrečném hvizdu svítit na ukazateli skóre dvě stejné číslice, budou o tom Němci i německými rodáky prošpikovaná americká výprava těžko přesvědčovat Portugalce a Ghaňany, které může udržet ve hře o osmifinále jen americká nebo německá porážka.

Jan Kaliba, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme