Dlouhodobě nezaměstnaní na Ústecku můžou pracovat pro Lesy ČR, místa nabízí i církev

Úřad práce pokračuje ve snaze nabídnout dlouhodobě nezaměstnaným v Ústeckém kraji práci ve státních firmách. Už před rokem se hovořilo o zaměstnávání lidí u Lesů ČR. První nábor se ale nevydařil. Z potřebných 40 lidí se na práci v lese přihlásili pouze čtyři. To se má prý ale změnit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kácení v první zóně Národního parku České Švýcarsko

Kácení v první zóně Národního parku České Švýcarsko | Foto: Jan Rovenský

„Ukazuje se, že je tady problém přijmout pouhých 40 zaměstnanců do lesního závodu, který tady byl na podzim zřízen. S tím se potýkáme v regionu, který má vysokou nezaměstnanost, což je velice zajímavé,“ podivoval se při své květnové návštěvě v Krušných horách ministr zemědělství Marián Jurečka z KDU-ČSL.

Lesy ČR jsou jedním z prvních státních podniků, který přistoupil na návrh Úřadu práce na zaměstnání lidí, kteří jsou dlouhodobě bez místa. Překážkou ovšem byla řada podmínek, které se podařilo odstranit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kde by mohli pracovat dlouhodobě nezaměstnaní, zjišťoval na Ústecku redaktor Jan Bachorík

„Ta místa by měla být vytvářena v okresech Chomutov, Most a Teplice. V Chomutově by jich mělo být 25 a těch 15 si rozdělí okresy Most a Teplice,“ vysvětluje Jaroslav Kunc z Úřadu práce Ústeckého kraje.

Na jednotlivého pracovníka navíc Lesy ČR dostanou od úřadu práce až 15 tisíc korun. Problémem ovšem je, že jde o takzvaně sezonní práci. „V zimním období by tam v podstatě neměli co dělat, takže dohoda je do 30. listopadu 2014. A pak zase následně na jaře,“ doplňuje Kunc.

Další pracovní místa ale nabídne litoměřické biskupství, které potřebuje správce a údržbáře vráceného majetku. „První signály už svědčí o desítkách pracovních míst, možná se dostaneme až ke stovce, ale na druhou stranu netýká se to jenom Ústeckého kraje,“ dodává Jaroslav Kunc.

V rámci celé litoměřické diecéze, která vedle Ústeckého a Libereckého kraje zahrnuje ještě Královehradecký, Středočeský nebo Karlovarský kraj, by tak mohly vzniknout až stovky nových pracovních míst.

Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme