Hospodáři v Krkonoších vyhánějí stáda na hřebeny hor. Ovcí tam bude až dva tisíce

Na hřebenech Krkonoš se v těchto dnech začínají opět objevovat stáda dobytka, především ovcí. Pomáhají spásat trávu a uchovávat tak pestrost krkonošských luk. V nejvyšších českých horách jich letos bude až dva tisíce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ovce na svazích Krkonoš

Ovce na svazích Krkonoš | Foto: Hana Novotná

„Na horách jsou kvůli tomu, aby podpořily obnovu krkonošských luk. Ovečky pomáhají spásat biomasu,“ říká Hana Šimonová z Krkonošského národního parku.

Díky správnému hospodaření se na louky vrací vzácné druhy, jako třeba mochna zlatá nebo prha arnika.

To, že hospodařit je třeba, může potvrdit i hospodářka Petra Malinská. „Během let, co se na nich nepracovalo, se rozšířilo mnoho plevelů a trav, které ani ovce nespasou,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ovčích stádech v Krkonoších natáčela reportérka Hana Novotná

Pastva se na krkonošské louky vrátila už v roce 1995, počty zvířat i obhospodařované plochy rok od roku stoupají, a tak letos návštěvníci hor spatří na hřebenech až dva tisíce ovcí.

Do hor se hodí víc než koně nebo krávy. „Ovce je lehká, ale navzdory tomu dokáže rozrušit drn, aby se mohla semínka snáze dostat do země. A z hlediska ekonomiky je to nejlevnější,“ uvádí Radek Drahný za správu parku.

Ovce na horách zůstanou až do prvních mrazíků. Pro návštěvníky hor to přináší další pravidla správného chování na území parku. Platí zákaz vstupu do ohrad a krmení ovcí, psi by měli chodit pouze na vodítku.

Hana Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme