Poslanci ztížili odtahy aut z placených zón. Jejich vozy nepůjde odtáhnout vůbec

Sněmovna přijala pozměňovací návrh novely silničního zákona, který ztěžuje odtahování aut policií. V praxi ovšem tato změna znamená, že špatně zaparkované vozy poslanců a senátorů nebude možné odtahovat vůbec. Návrh teď míří do Senátu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Městští strážníci v Jihlavě upozorňují na špatné parkování nasazením botičky

Městští strážníci v Jihlavě upozorňují na špatné parkování nasazením botičky | Foto: Olga Štrejbarová

Policie by podle novely zákona mohla ze zón placeného stání odtahovat auta jen v případě, že na ně nejdřív dá takzvanou botičku a řidič do 24 hodin nepožádá o její sundání.

„Prošlo to, že 24 hodin musí být nasazena bota, aby mohlo být auto odtaženo. To nemá vůbec vliv na to, že je to nedovolené parkování a že to je pokutovatelné,“ řekl předkladatel návrhu Stanislav Huml z ČSSD.

Vozidlům poslanců, senátorů, ale třeba i hasičů nebo záchranářů však zákony o státní i obecní policii zakazují botičku nasadit. Taková auta by tedy policisté ani nemohli odtáhnout.

Humlův návrh podpořilo 63 poslanců, vedle sociálních demokratů a komunistů i z TOP 09, Úsvitu a ANO. Proti byli zejména zástupci ODS.

Cizinci už by neměli uniknout trestu za přestupky

Celý zákon, který měl původně řešit hlavně postihování zahraničních řidičů, poslanci také schválili a odeslali do Senátu.

„To je to hlavní, že občané dostanou v národním jazyce zdokumentovaný přestupek. Toto jsme neměli a já to považuji za opravdu velký přínos,“ připomněl účel novely ministr dopravy Antonín Prachař z hnutí ANO.

Novela má změnit současný stav, kdy nelze majitele vozidla v zahraničí vypátrat podle registrační značky. Cizinci totiž zatím nemusí na české výzvy a žádosti odpovídat. Valná většina přestupků tak zůstává bez potrestání.

Jana Čermáková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme