Klid zbraní na východě Ukrajiny údajně porušují povstalci i armáda

Na východní Ukrajině se navzdory oboustrannému příměří stále střílí. Z porušování klidu zbraní se navzájem obviňují obě strany konfliktu, vláda i proruští separatisté. Ukrajinská armáda hlásí ostřelování kontrolních stanovišť a také bombový útok na klíčový železniční koridor. Povstalci pak obviňují vojáky z útoku na město Pryvilja, při kterém prý zemřela jedna žena.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavnostní přísaha nových členů ukrajinské Národní gardy

Slavnostní přísaha nových členů ukrajinské Národní gardy | Zdroj: Reuters

"V reakci na příměří kyjevské vlády jsme se rozhodli vyhlásit klid zbraní a zastavit všechny vojenské akce. Příměří vyprší v pátek ráno," ohlásil premiér samozvané Doněcké republiky Alexandr Borodaj.

Na jednání s ním vyslal prezident Petro Porošenko delegaci v čele bývalým prezidentem Leonidem Kučmou. Kyjev se tak snaží vyjít vstříc požadavkům Kremlu.

Poprvé od anexe Krymu čeká ruského prezidenta Putina dvoustranná návštěva v EU

Číst článek

Ruský prezident Vladimir Putin sice podpořil Porošenkův mírový plán, žádá ale, aby Porošenko jednal s povstalci osobně. Ten to však odmítá.

Krize na Ukrajině bude také jedním z hlavních témat Putinovy dvoudenní návštěvy Rakouska. Ve Vídni se proti němu chystá nejméně pět velkých demonstrací.

Porošenkův mírový plán | Foto: Český rozhlas

Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme