Brazilci můžou na domácím MS závidět Argentincům vášnivou podporu fanoušků

Lionel Messi zajistil Argentině dvěma góly hladký postup do osmifinále mistrovství světa ve fotbale. Jeho tým porazil Nigérii 3:2. Přímo na stadionu to sledovalo přes 20 tisíc Argentinců, do města jich ale přijelo přes 100 tisíc. A jejich pobyt se neobešel bez problémů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Argentinské moře na stadionu v Porto Alegre

Argentinské moře na stadionu v Porto Alegre | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Argentinští fanoušci si zápas své reprezentace v Porto Alegre chtěli užít. Mistrovství na dojezd od svých domovů jen tak znovu mít nebudou. A tak jich desítky tisíc obarvily město velikosti Prahy na modrobílo.

Jeden z fanoušků se převlékl dokonce za papeže Františka, bývalého arcibiskupa z Buenos Aires. Argentinci na něj jsou pyšní, stejně jako třeba na Evitu Perónovou. I ta se objevila na jejich transparentech a vlajkách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Většina argentinských fanoušků se na stadion v duelu proti Nigérii nedostala

Teď je ale hlavní modlou Lionel Messi. Když odcházel ve 63. minutě ze hřiště, uctili ho pořádně nahlas.

Přímo na trávníku ho ale viděl jen zlomek fanoušků. Možná až 80 tisíc jich zůstalo venku. Někteří se pokoušeli do poslední chvíle koupit lístek u překupníků, ale další se snažili dostat na zápas s falešnými vstupenkami. A někteří pro to udělali až příliš mnoho. Několik Brazilců a Nigerijců přepadli a o lístky obrali útočníci, jejichž hlavní znamení byl modrobílý dres.

Na případné násilnosti, které se nakonec ale nekonaly, bylo město dobře připravené. „Už od začátku mistrovství máme personál v pohotovosti - vojáci, městští strážníci, vojenská brigáda, civilní policie, federální policie. Všichni vědí, co mají dělat,“ říká Giuliano Thaddeu z místní vlády.

Argentinské chorály se rozléhaly daleko kolem stadionu. Brazilskému výběru také fandí příznivci na stadionech. Ale po vášnivé podpoře, kterou svým fotbalistům věnují Argentinci, mohou hráči domácí reprezentace jen závistivě pokukovat.

David Koubek, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme